Ryssland har tagit kontroll över flera ukrainska städer efter intensiva strider under de senaste tolv dagarna. Men de har även begått flera misstag, bedömer Peter Lidén, överstelöjtnant och lärare i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
– Man har misslyckats med logistiken, men även ledningssidan har vacklat alldeles oerhört. Underrättelsesidan också, då man inledningsvis körde vilse. Man verkar bete sig på ett sätt som man inte alls gjorde för åtta år sedan då kriget började, säger han i Morgonstudion.
Samtidigt är den ukrainska armen bättre rustad nu än 2014 då Ryssland annekterade Krim, enligt Lidén, som var försvarsattaché på plats i Ukraina mellan 2015 och 2019.
Förberett sig i åtta år
– Man har använt de här åtta åren för att förbereda sig, på de områden där det inte behövts så mycket pengar, säger han.
Flygvapnet och flottan har till exempel inte prioriterats när mer pengar lagts på försvaret, vilket ryssarna givetvis känner till, enligt Lindén.
De ryska styrkorna är starkare materiellt, men deras framfart har inte gått så fort som de kanske tänkt sig.
– Ryssland visar tecken på desperation. Även om det är kontraproduktivt har man övergått till ett mordiskt beteende på låg nivå, som kanske inte är styrt uppifrån, men ändå. Allt det här är tecken på att man har en eskalerande desperation som i sig är farlig, säger Lindén.
Om de ryska styrkorna lyckas ta kontrollen över hela Ukraina kan en långdragen motståndskamp vänta, precis som det gjorde i länder efter andra världskriget, bedömer Lindén.
– Det är ett folk som inte kommer att vika ner sig, inte ens om Ryssland proklamerar att det är färdigt så kommer det inte vara det så länge som Ryssland har en närvaro i Ukraina.
– Så länge det finns en 12-åring med en smörkniv i Ukraina kommer det att finnas motstånd, på riktigt.