Katedralen Notre-Dame i Paris den 31 maj 2019. Foto: Bertrand Guay/AFP

Paris testar barns och gravidas blyhalter efter storbranden i Notre-Dame

Uppdaterad
Publicerad

Franska hälsomyndigheter uppmanar småbarnsföräldrar och gravida att testa blyhalter i blodomloppet efter den katastrofala branden i katedralen Notre-Dame.

Åtgärden beskrivs som ”förebyggande” och meddelades efter att stadens hälsomyndigheter sagt att de undersöker om storbranden i april är orsaken till de höga blyhalter som upptäckts i blodomloppet hos barn som bor i Paris. Det rapporterar amerikanska CNN.

På tisdagen sa den regionala hälsomyndigheten i Paris (ARS) att man upptäckt att ett barn har högre blyhalter än normalt. Hälsomyndigheten uppgav att man under de senaste veckorna har tagit prover i området Ile de la Cité, nära katedralen, som visar att risken för exponering av bly har ”i stort sett upphört”.

Storbranden i Notre-Dame

Andra orsaker

Samtidigt uppger ARS att myndigheten inlett en undersökning av de drabbade barnens situation. Det inkluderar även en utredning om det kan finnas andra orsaker som kan ha påverkat barnens blyhalter.

Myndigheten gav dock inga ytterligare detaljer, rapporterar CNN.

Bly försvinner inte

Tungmetallen bly kommer inte att försvinna, säger Jacky Bonnemains, talesperson för den franska miljögruppen Robin des Bois. Miljögruppen uppskattar att över 300 ton bly smälte från katedralens tak och spira.

Varning

Polisen har tidigare varnat för att barn under sex år och gravida löper störst risk för blyförgiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet