Här stormar demonstranter parlamentet i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Anhängare till den mäktige shiapredikanten Muqtada al-Sadr stormade parlamentet i Bagdad på onsdagen, men lämnade byggnaden frivilligt efter ett par timmar.

Protesterna spär på den politiska krisen i landet som fortfarande inte har någon ny regering, nio månader efter parlamentsvalet.

Polisen försökte stoppa demonstranterna, men bilder från den irakiska televisionen visade hur människor gick omkring i byggnaden, viftade med irakiska flaggor och jublade.

Premiärminister Mustafa al-Kadehmi varnade demonstranterna för att säkerhetsstyrkor skulle upprätthålla ordningen och skydda regeringsbyggnader och diplomatiska beskickningar i den så kallade gröna zonen.

Lämnade byggnaden

Men det krävdes en uppmaning från den shiamuslimska nationalisten Muqtada al-Sadr för att demonstranterna, efter omkring två timmar, skulle lämna parlamentsbyggnaden.

”Ert budskap har gått fram. . .ni har injagat skräck hos de korrupta”, skrev han på Twitter och uppmanade demonstranterna att be en bön ”innan ni återvänder hem oskadda”.

Protesterna är de senaste i det oljerika landet som befinner sig i en politisk och socioekonomisk kris.

Sedan valet i oktober förra året är al-Sadrs grupp den största i parlamentet, men fraktionen saknar politisk majoritet vilket har lett till ett dödläge i bildandet av en ny regering.

Krisen har förvärrats

Demonstranterna protesterade mot att ett pro-iranskt block nominerat Mohammed al-Sudani till premiärminister, en tidigare minister och guvernör.

– Jag är emot Sudanis kandidatur eftersom han är korrupt, säger demonstranten Mohamed Ali, 41 år, till AFP.

I förra månaden kastades Irak in i en ännu värre politisk kris efter att 73 parlamentsledamöter från al-Sadrs block avgått i ett försök att få slut på det politiska dödläget. 64 nya ledamöter tillsattes vilket gjorde att det pro-iranska blocket blev det största i parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.