Joummana Haddad kämpar för lagar som respekterar kvinnor.

Parlamentskandidaten: Vi kan också styra landet

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra kvinnor ställer upp i Libanons parlamentsval. Det är rekord i landet som har extremt få kvinnor i politiken.

– Jag tycker att det är skamligt att det bara sitter fyra kvinnor i Libanons parlament, säger journalisten och författaren Joummana Haddad.

Joummana Haddad är övertygad om att hon kan förändra Libanon. Nu går hon från dörr till dörr i stadsdelen Gemmayzeh i Beirut. I en tygkasse hängandes över axeln bär hon broschyrer med valprogrammet som hon delar ut till dem hon möter.

– Jag växte upp i Libanon under inbördeskriget. Det gav mig styrka. Jag tycker helt enkelt att det är skamligt att det bara sitter 4 kvinnor i Libanons parlament. Det finns kvinnor som är kapabla att vara med och styra landet, säger Haddad, som kandiderar till Libanons parlament.

Unikt system

Ett unikt system fördelar den politiska makten mellan Libanons olika religiösa grupper. Krigsherrarna från inbördeskriget som tog slut 1990 dominerar fortfarande politiken. Men en ny vallag har gjort att ett stort antal oberoende kandidater nu konkurrerar om parlamentets 128 platser.

Ungefär en tiondel av parlamentskandidaterna är kvinnor. Det är fler än någonsin tidigare.

– Vi behöver en förändring. Det vi framför allt behöver är fler unga och en ny generation i parlamentet, säger Rana Itani som stannar till för att ta emot ett valprogram.

Ojämställd lag

Även om Libanon räknas som ett av de friare länderna i Mellanöstern är män och kvinnor inte lika inför lagen.

Juommana Haddad hör till listan Li Baladi (För mitt land) och har som främsta mål att stoppa religionens inflytande över exempelvis arvsrätt och skilsmässolagstiftning.

– Det kommer att ta tid. Men jag är övertygad om att vi kan förändra detta på sikt, om vi samarbetar med andra oberoende parlamentariker, säger hon.

Hon menar att Libanons politiska system också är orsaken till att så få kvinnor kunnat ta plats inom politiken. Landets politiska ledare presenterar sig som försvarare av de olika religiösa sekterna.

Får politiskt medhåll

Den shiamuslimska parlamentskandidaten Lina Hamdan håller med henne.

– Vi måste förändra tankesättet när det gäller kvinnor i Libanon. De arbetar hårt och är framgångsrika inom företagsvärlden och inom forskning. De borde vara närvarande också i politiken, säger Hamdan.

Flera av de 111 kvinnliga parlamentskandidaterna har små chanser att komma in i parlamentet i valet på söndag.

– Kanske blir valet mer av en starpunkt än en stor förändring. Men jag hoppas att det blir en start, säger Joummana Haddad.

Libanon går till val 6 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.