Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Säkerhet och inflation på agendan inför Estlands val

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går Estland till parlamentsval och likt många europeiska länder präglas debatten av inflation och höga energipriser. Men i ett land med blodiga minnen från Sovjettiden har Rysslands invasionskrig gjort säkerheten till en av de viktigaste frågorna.

– Allting har kopplingar till kriget, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent i Morgonstudion.

Idag pekar opinionsmätningarna på att sittande premiärministern Kaja Kallas som leder det liberala Reformpartiet kommer att få bilda regering igen. Centerpartiet uppges vara huvudmotståndaren men det mesta pekar på att 45-åringen behåller makten.

För Kaja Kallas kom inte Rysslands invasion av Ukraina som en överraskning.

– Hon var en av de rösterna innan kriget som hade rätt. Hon sa att Ryssland var på väg att attackera Ukraina.

Estlands regering med Kallas i spetsen har varit en av Europas tuffaste röster mot Ryssland. Hon har pekats ut som potentiell efterträdare till Jens Stoltenberg som generalsekreterare för Nato.

– Hon är dotter till en pappa som var nyckelperson i kampen för självständighet för Estland, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent.

Inflation på 20 procent

Estland har bland de värsta inflationsnivåerna i EU, runt 20 procent och det är en av frågorna som oppositionen gärna pratar om.

– Man undrar varför grannlandet Lettland klarat krisen bättre än Estland och varför har inte estniska regeringen hjälpt företag och hushållen mer.

Hör mer om varför Kaja Kallas blivit en star röst i kampen mot Ryssland i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.