Påven Franciskus har deklarerat att de tidigare påvarna Johannes XXIII och Johannes Paulus II nu är helgon i den katolska kyrkan.
Att påvarna kanoniseras samma dag är historiskt. Aldrig tidigare har två påvar helgonförklarats på samma dag och det sker inför över en miljon människor som på lördagen började strömma in till Rom.
De två påvarna är ett par av den katolska kyrkans främsta förgrundsgestalter under det senaste seklet. Johannes Paulus hyllas för sin roll i kommunismens fall och Johannes XXIII bidrog till att modernisera katolska kyrkan.
Väcker också kritik
Bland alla de tusentals som hade köat på Via della Conciliazione som leder till Vatikanen fanns många polacker som vill vara med när deras landsman Johannes Paulus II kanoniseras. Gatorna runt Vatikanen fylldes med röd-vita polska flaggor.
Men helgonförklaringarna har mött kritik från dem som anser att det i fallet med Johannes Paulus II gått alldeles för snabbt med helgonförklaringen. Kritikerna menar också att han gjorde alldeles för lite och för sent för att ta itu med de många avslöjandena om pedofiler bland kyrkans präster.
För få mirakel
Nuvarande påven anses ha tänjt på reglerna för kanoniseringen av Johannes XXIII genom att besluta att det räcker med ett mirakel, inte som brukligt två, för att göra honom till ett helgon.
En del anser att påvar inte ska göras till helgon.
– Genom att kanonisera en påve, bekräftar påvedömet sig självt. Det är som om dom säger att tidigare påvars politik står över kritik, säger den italienske författaren Luigi Accattoli till Reuters.
Omkring 10 000 poliser och säkerhetspersonal ska garantera att inget oförutsett sker. Stora delar av Rom är stängd för trafik. Troende som inte vill trängas på Petersplatsen kan se hela evenemanget på storbildsskärmar som har placerats över hela Rom.
Fakta: Johannes XXIII och Johannes Paulus II
Johannes XXIII, påve 1958-1963. Född Angelo Giuseppe Roncalli. Italienare.
Hans största insats var att han sammankallade Andra Vatikankonciliet (1962-65) som beslutade om en viss anpassning till det moderna samhället.
Johannes XXIII uppmanade katolska kyrkan ”att vara med i tiden” (aggiornamento), något som också skapade motsättningar i kyrkan mellan reformister och konservativa.
Johannes Paulus II, påve 1978-2005. Född Karol Woytyla. Polack.
Förste icke-italienaren på ämbetet sedan 1523.
Johannes Paulus bidrog till kommunismens fall i Polen genom sin hållning mot kommunismen och popularitet i hemlandet.
Konservativ i frågor som berör födelsekontroll.