Permakris nytt begrepp i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

I brittiska medier används ett nytt begrepp flitigt – permakris. ”Permacrisis” blev nyligen årets ord i Storbritannien för att det bäst summerar hur eländigt 2022 har varit för många. För britterna lider verkligen inte brist på kriser – och de ser ut att bita sig fast under lång tid framöver.

Brexit, covid, krig, energikris, inflation, levnadskostnadskris, regeringskaos och klimatkris. Kriserna inte bara avlöser varandra, en del pågår samtidigt. Någon beskrev permakrisen som ”en yrselframkallande känsla av att slungas från en nödsituation till en annan samtidigt som man undrar vilka nya fasor som väntar bakom nästa hörn”.

Brexit startkottet för omtumlande period

För britternas del blev folkomröstningen om Brexit 2016 startskottet för en omtumlande och ångestladdad period. Konsekvenserna är i högsta grad kännbara än i dag.

Sedan kom coronakrisen. Dödstalen slog i taket och regeringen stängde ned landet, inte bara en gång utan upprepade gånger.

Just när pandemin blev hanterbar invaderade den ryske presidenten Vladimir Putin Ukraina. Sedan dess har energipriserna skjutit i höjden, inflationen i Storbritannien är tvåsiffrig.

Permakrisen präglar julreklamen

Samtidigt har landet drabbats av flera regeringskriser där premiärministrar kommit – och gått. Permakrisen präglar till och med julreklamen i Storbritannien. Flera av de stora butikskedjorna säger att de tagit hänsyn till att allt fler britter måste vända sig till matbanker för att överleva vintern.

Brittiska psykologer varnar för att barn kan ta skada av ordet permakris, att de kan få intrycket att den här eländiga tiden aldrig kommer att ta slut.

Skadligt eller inte, just nu finns inte mycket som tyder på att permakrisen snart är över. Så britterna, och vi andra, gör nog bäst i att bara bita ihop och försöka hålla ut.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson går igenom tre av kriserna britterna gått igenom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.