Stats- och regeringscheferna kunde som väntat inte konstatera några framsteg i brexitförhandlingarna efter veckans toppmöte i Bryssel avslutats vid 22.30-tiden.
Efter mötet konstaterade Stefan Löfven att förhandlingarna ligger på is, men uttryckte trots det en viss hoppfullhet.
– Jag tyckte tonen i Mays framträdande var positiv, hon var generös gentemot EU-sidan som förhandlar och båda parter försöker faktiskt hitta en bra lösning. Det tycker jag ändå var hoppfullt, säger han till SVT Nyheter.
Målet med onsdagsmötet – att åtminstone kunna utlysa ett nytt, avgörande möte i november – nåddes inte och man har istället slopat planerna på ett avgörande brexittoppmöte i den närmsta framtiden.
Däremot sägs man vara redo att mötas igen, ”om och när EU:s chefsförhandlare rapporterar om avgörande framsteg”, skriver Reuters.
Låga förväntningar
SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick menar att EU-ledarna kommer att ge May ännu mera tid.
– De vet hur pressad hon är på hemmaplan. Om två veckor har hon en viktig omröstning om sin budget i parlamentet och hon behöver trippa på tå nu för att inte riskera nederlag där. Efter detta får hon kanske mer andrum och förhandlingarna kan ta fart igen, säger han.
EU-ledarna får vänta på att britterna kommer tillbaka till förhandlingsbordet, fortsätter Christoffer Wendick.
– ”Sanningens ögonblick” som det här toppmötet kallats på förhand skjuts in i framtiden. Till december, eller möjligen också till början på nästa år. När det återstår mindre än tre månader till brexit.
Tvist om Nordirland
Även om Storbritanniens utträdesavtal uppges vara klart till över 90 procent står allt just nu och hänger på hur gränsen fortsatt ska kunna hållas öppen och fri mellan det brittiska Nordirland och EU-landet Irland. Frågan är central för den nordirländska fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier.
Nordirlands Londontrogna unionister vill inte se någon lösning som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritannien.
Oklart om nytt toppmöte
Samtidigt trycker republiken Irland hårt på behovet av att hålla gränsen öppen, i enlighet med den nödlösning – som parterna egentligen redan har enats om – där Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad för att inte riskera fredsprocessen.