Åtal hölls tidigare under onsdagen. Foto: JENS SCHLUETER / POOL

Planerade terrorattack i Sverige – två åtalas i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Två män som i våras greps i tyska Gera för att ha planerat en terrorattack i Sverige som svar på koranbränningarna har nu åtalats, enligt AP.

De två afghanska medborgarna greps den 19 mars nära Gera i östra Tyskland. Männen åtalas nu för att ha ”konspirerat för att begå ett brott” och för att ha brutit mot exportlagar.

En av dem anklagades dessutom för att vara medlem i terroristorganisationen ”Islamiska staten i Khorasanprovinsen” och den andre för att stödja den.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Åklagaren: Konkreta föreberedelser

Den förstnämnde påstås ha fått i uppdrag av IS-förbundet att utföra en attack i Europa som en reaktion på koranbränningarna i Sverige och på andra håll förra sommaren. De två misstänkta planerade att döda poliser och andra personer nära Sveriges riksdag i Stockholm med hjälp av skjutvapen och gjorde ”konkreta förberedelser” i nära samråd med medlemmar i gruppen, uppger den tyska åklagaren i ett uttalande.

Federala åklagare meddelar att de lämnade in åtalet den 12 augusti till delstatsdomstolen i Jena, som kommer att avgöra om och när ärendet går till rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Män gripna i Tyskland för terrorplaner mot Sveriges riksdag

Mer i ämnet