• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av Sveriges högsta domare, justitierådet Mats Melin, anser att den polska regeringen urholkar rättsstaten. Foto: TT

Polen bryter mot EU:s viktigaste principer – anser hög domare

Uppdaterad
Publicerad

– De nya polska lagarna urholkar rättsstaten och domstolarnas oberoende. Det anser Mats Melin, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen. Han är en av många höga domare som är kritisk mot den polska regeringens förändringar av rättssystemet.

Den polska regeringen har genomfört rader av förändringar i sitt rättssystem. Det har fått EU-kommissionen att varna Polen för misstänkt brott mot rättsstatens principer och unionens grundläggande värderingar. En av de ändringar som EU-kommissionen kritiserat Polen för var sänkningen av pensionsåldern för domare från 70 till 65 år.

Är inte det en normal pensionsålder för domare i de flesta länder i Europa och i Sverige?

Polen i förändring

– Det är inte åldersgränsen som är problemet. I Sverige gäller samma regler för pensionering av domare som för statstjänstemän. Men att sänka gränsen för sittande domare med omedelbar verkan är ett klassiskt trick för att snabbt bli av med politiskt obekväma domare. Det gjorde nazisterna med Högsta domstolen i Norge under andra världskriget, säger Mats Melin, som är en av Sveriges två högsta domare.

Domstolsrådet

Den polska regeringen anser att domstolarna varit ineffektiva och behöver reformeras. Det nationella domstolsrådets 15 domare har till uppgift att nominera domare till allmänna domstolar och har tidigare blivit valda av andra domare. Enligt den nya lagen ska de hädanefter utses av parlamentet. I de flesta länder är det regeringen eller statschefen som utnämner domare i de högsta instanserna.

Varför får Polen kritik av EU när de flesta regeringar – även Sveriges – tillsätter domare i de högsta domstolarna?

– För att minimera risken för politiska hänsyn vid utnämningar behövs en saklig, oberoende och transparent beredningsprocess. Detta sker i Sverige i Domarnämnden där flertalet är erfarna domare. I Sverige kan inte regeringen styra hur myndigheter som Domarnämnden ska besluta i enskilda fall. I Polen politiseras nu det motsvarande organet genom att ledamöterna ersätts med domare som valts av parlamentet, anser Mats Melin. 

Justitieministerns makt

I Polen får justitieministern ökad makt och befogenhet att tillsätta och avskeda domare i tingsrätter och hovrätter, enligt den nya lagen.

– Detta strider mot den viktigaste principen i en rättsstat. En domare ska kunna vara oberoende och obekväm gentemot makten, hävdar Mats Melin.

Har inte Polen rätt att ändra sina egna lagar, även om landet är medlem i EU?

– Jovisst, men inom EU finns en gemensam värdegrund där rättsstaten och oberoende domstolar är en betydelsefull grundpelare. Den värdegrunden är viktig när stater vill bli medlemmar och kan inte överges så fort man blivit medlem i unionen, säger justitierådet Mats Melin i Högsta förvaltningsdomstolen.

Förändringar i det polska rättssystemet

Sänkt pensionsålder har tvingat omkring 40 procent av domarna i Högsta domstolen i pension i förtid.

Det nationella domstolsrådets femton domare tillsätts nu av parlamentet, inte främst av andra domare som tidigare.

Justitieministern är även riksåklagare och har rätt att avskeda och tillsätta domare på lokal nivå, enligt den nya lagen.

Majoriteten av Konstitutionsdomstolens domare är nu tillsatta av parlamentet, där partiet Lag och rättvisa dominerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polen i förändring

Mer i ämnet