Tre migranter från Irak gömmer sig i skogen i närheten av den polska staden Chelm. Bakom dem Anna Dabrowska som leder männisorättsorganisationen Homo Faber. Foto: Dario Thuburn /TT-AFP

Polen förlänger undantagstillstånd vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Polens parlament beslutade sent i går kväll att förlänga undantagstillståndet längs gränsen mot Belarus i 60 dagar, trots kritik från EU.

De senaste månaderna har tusentals migranter – främst från Mellanöstern – försökt passera gränsen mellan Belarus och grannländerna, tillika EU-medlemsstaterna Lettland, Litauen och Polen. Minst fem migranter har mist livet vid EU:s gräns mot Belarus under de senaste två månaderna.

Polen har svarat med att skicka tusentals soldater till gränsområdet, satt upp taggtrådsstängsel och utlyst undantagstillstånd för att förhindra att journalister och hjälparbetare tar sig dit.

Misstankar mot Lukasjenko

EU misstänker att inflödet organiseras av Belarus starke man Aleksandr Lukasjenko som repressalier för sanktioner mot hans regim.

Polens inrikesminister Mariusz Kaminski säger att 11 500 personer har försökt ta sig över gränsen i år, varav 1 500 har gripits i landet.

Människorättsgrupper har varnat för en humanitär kris vid gränsen när temperaturen börjar sjunka och man har bett om att få komma dit för att ge medicinskt stöd. Polens regering har också anklagats för att hindra migranterna från att söka asyl och i stället tvinga dem tillbaka till Belarus.

Johansson: Dödsfall mycket oroande

– Jag är mycket orolig över det faktum att människor har dött där vid gränsen. Det är väldigt viktigt att undersöka och de polska myndigheterna har sagt att man kommer att utreda vad som har hänt, sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson i måndags.

– Det är helt oacceptabelt att människor dör vid våra yttre gränser, det är viktigt att vi har öppenhet, tillade hon.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare uttryckt stöd för Polen och anklagat Belarus för att använda migranterna som ett slagträ mot EU.

Beslutet i Polens parlament togs med 237 röster mot 175, uppger den statliga polska radion Polskie Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.