Försöken att tillsätta politiska domare i Högsta domstolen har kritiserats hårt från flera håll och lett till en konflikt med EU. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Polens parlament avskaffar kritiserad disciplinnämnd

Uppdaterad
Publicerad

Polens införande av en disciplinnämnd i landets högsta domstol har kritiserats hårt av bland annat EU. Nu väntas nämnden avskaffas efter beslut i en omröstning i landets parlament.

Sedan Polens parlament på torsdagen röstat för att avveckla den omtalade disciplinnämnden hoppas nu regeringen att landet inom kort ska få tillbaka miljarder euro i frusna tillgångar från EU, rapporterar AP. 

Den styrande regeringskoalitionen med Lag och rättvisa i spetsen röstade för förslaget medan oppositionen röstade emot med motiveringen att beslutet bara innebär marginella förändringar i systemet. Det eftersom nämnden kan komma att ersättas med ett liknande organ.

Har uppdrag att övervaka

Det var Lag och rättvisa som införde Högsta domstolens disciplinära nämnd och nämnden styrs politiskt med uppdraget att övervaka ledamöterna i Högsta domstolen. Man har fått mandat att upphäva domares immunitet, sänka deras löner och ställa dem inför rätta. Införandet av nämnden har gjort att domstolen fått begränsade möjligheter att gå emot regeringen.

EU-domstolen har slagit fast att nämnden är oförenlig med EU-lagstiftningen då den undergräver domstolsväsendets oberoende och har utdömt böter för Polen så länge nämnden finns kvar. Polen har lyft fram att polsk lag går före EU-lagstiftning.

”Aktion mot det oberoende rättsväsendet”

Domaren Marek Pietruszyński berövades i fjol sin immunitet på grund av en juridisk teknikalitet som han menar normalt sett bara hade utretts internt. Han riktade då skarp kritik mot nämndens verksamhet.

– Det kan summeras som en aktion mot det oberoende rättsväsendet. Mot domare som har dömt oberoende och objektivt och som vill fortsätta göra det, sade han i SVT:s Agenda

Avskaffandet av disciplinnämnden behöver fortfarande godkännas av senaten, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.