Till vänster, en valaffisch på vänsterns kandidat i den franska regionen Bayonne. Till höger, en medborgare som stödjer högerpartiet Nationell samling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nationell samling spås fortsatta framgångar i det stundande nyvalet i Frankrike. Samtidigt kan en nybildad vänsterkoalition utmana till makten. Hör mer i videon. Foto: Filip Huygens/SVT

Politiskt splittrat Frankrike laddar för nyval

Publicerad

Efter stora framgångar i EU-valet väntas franska Nationell samling gå starkt i det stundande nyvalet. Samtidigt har en ny vänsterkoalition bildats på rekordtid.

Ytterkantsalternativen verkar mer populära än president Macrons mittenallians i ett Frankrike där åsikterna går isär.

I franska Baskien vann högernationalistiska Nationell samling EU-valet med 22 procent av rösterna, medan president Macron landade på 16 procent.

Förra EU-valet var siffrorna i princip omvända. Precis som i många andra delar av Frankrike tycks folket ha skiftat åsikter.

På söndag hålls den första omgången i nyvalet, som president Macron utlyste direkt efter valförlusten i EU-valet.

Ny vänsterkoalition utmanar Nationell samling

Nationell samling spås enligt opinionsundersökningar fortsatta framgångar då de inför nyvalet leder med cirka 35 procent av rösterna.

– Nationell samling är i dag den enda rörelse som på ett rimligt sätt kan genomföra de ambitioner som det franska folket tydligt har uttryckt, säger Jordan Bardella, partiledare för Nationell samling vid en pressträff under måndagen.

På andra plats i opinionsundersökningarna finns den nybildade vänsterkoalitionen Nya folkfronten på cirka 28 procent, medan Macrons mittenallians hamnar först på en tredjeplats med cirka 20 procent av rösterna.

Hör mer om fransmännens åsikter och den nybildade vänsterkoalitionen som kan hota Nationell samling ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.