Europakorrespondent Christoffer Wendick som på plats i Polen, där lastbilschaufförer strejkar och blockerar gränsen till Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De polska lastbilschaufförerna menar att reglerna gynnar de ukrainska förarna”, säger Europakorrespondent Christoffer Wendick som är på en av de tre platser i Polen, där lastbilschaufförer strejkar och blockerar gränsen till Ukraina. Foto: Christoffer Wendick, SVT

Polska lastbilschaufförer blockerar gränsen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Polska lastbilschaufförer blockerar tre gränsövergångar till Ukraina. De menar att gällande regler gynnar de ukrainska förarna som sedan Rysslands invasion av Ukraina tagit större del av marknaden för godstrafiken.

– Tyvärr har situationen med våra ukrainska konkurrenter fört oss till gränsen av kollaps, säger Tomasz Borkowski som leder blockaden.

De polska lastbilschaufförerna vill nu bland annat att den polska regeringen inför restriktioner för hur många ukrainska lastbilar som släpps över gränsen. Detta efter att EU lättade på flera restriktioner 2022 för att underlätta för den ukrainska transportnäringen.

– Kravet är att återinföra tillståndssystemet för ukrainska företag. Det bör inte omfatta militära och humanitära transporter, men alla kommersiella transporter måste regleras med hjälp av tillstånd, säger Tomasz Borkowski

Enligt nyhetsbyrån Reuters låter de strejkande humanitär hjälp till Ukraina, materiel till den ukrainska militären och boskapstransporter passera igenom blockaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.