PKN Orlens affär har väckt uppståndelse i landet och oppositionen menar att regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) använder skattepengar för att köpa till sig en ökad kontroll över landets medier.
”De har förstört public service. Där finns ingen riktig information – bara trubbig propaganda. Nu när de har köpt Polska Press kommer vi ha samma i de regionala medierna. Steg för steg förstörs mångfalden och självständigheten”, skriver Małgorzata Kidawa-Błońska, parlamentsledamot för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), på Twitter.
”Polska medier partiska?”
Lag och Rättvisa tillbakavisar påståendena om att affären skulle leda till sämre pressfrihet. De har länge hävdat att utländska nyhetsföretag haft för mycket inflytande i Polen, och Polska Press ägs i nuläget av ett tyskt företag.
– Om medierna är tyska så är de objektiva, och om de är polska så är de partiska? Det tankesättet avfärdar jag, säger Ryszard Czarnecki, en av partiets politiker, i europeiska parlamentet.
PKN Orlen menar att affären inte handlar om att få redaktionellt inflytande utan snarare om att få tillgång till Polska Press 17,4 miljoner användare.
– Vi kommer kunna stötta upp försäljningen och utöka våra dataverktyg, säger Daniel Obajtek, vd för Orlen och medlem i PiS, i ett videouttalande.
Har rasat i pressfrihetsindexet
Polens pressfrihet utreds just nu av EU. Enligt Reportrar utan Gränsers (RSF) pressfrihetsindex har landet tappat 41 placeringar – på bara fem år. Erik Halkjaer, ordförande för den svenska sektionen av RSF, menar att den stora nedgången började när regeringspartiet Lag och Rättvisa kom till makten.
– Det första man gjorde var att ta kontroll över public service. Man strök ur tablån och avskedade reportrar. När regeringar gör det så kan man nästan räkna med att pressfriheten kommer att försämras, säger han till SVT Nyheter, och fortsätter:
– Det är möjligt att PKN Orlen köper nyhetsbolaget med ambitionen att göra fantastiska granskande nyheter, men jag är tveksam till att så är fallet.