”Väggen av mammor” växer för varje dag i Portland. Foto: SVT

Portlandprotesternas nya inslag: Vägg av mammor

Uppdaterad
Publicerad

De är klädda i gult. Och de ställer sig mitt emellan våldsamma demonstranter och beväpnad polis. ”Väggen av mammor” växer för varje dag i Portland, men väcker också frågor om inställningen till det eskalerande våldet i samband med demonstrationer.

Demonstrationerna i Portland, Oregon, är snart inne på sin 60:e dag utan avbrott. Men de har ändrat karaktär. Det som började som demonstrationer mot dödandet av George Floyd och mot övervåld mot svarta amerikaner – handlar nu också om att protestera mot federal polis som skickats till Portland på dekret, mot borgmästarens vilja. 

Ett nytt inslag är också de gulklädda mammorna som tar plats bland demonstranterna, kväll efter kväll. Rörelsen startades för en dryg vecka sedan av ett antal vita mammor som ville stötta demonstrationerna mot polisbrutalitet. Idag leds den av tre svarta kvinnor, en av dem Demetria Hester.

– Den här rörelsen har funnits länge. Nu har vi bara förenat våra vita mammor med våra svarta bröder. Det är fantastiskt att vi alla använder våra röster för att få fram poängen att svarta liv räknas, säger hon till SVT Nyheter.

Agerade mänskliga sköldar

Mammorna har fått stor uppmärksamhet i USA de senaste dagarna eftersom de agerat mänskliga sköldar mellan federal polis och demonstranter. Många har fått utstå tårgas, några få har skadats av gummikulor. 

”I 400 år har svarta mammor befunnit sig i frontlinjen i striden om etnisk rättvisa. Vi existerar för att förstärka deras röster, för att vara en fysisk barriär mellan federala agenter och poliser, för deras söner och döttrar.” skriver ”Wall of moms” på sin hemsida. 

Men organisationen har också redan fått kritik för att de genom sin närvaro sent inpå nätterna stöttar de våldsamheter som den senaste tiden dagligen uppstått i samband med demonstrationerna i Portland.

”Vi försöker få jämlikhet”

Demetria Hester slår ifrån sig den kritiken och säger att svarta mammor alltid drabbats av polisbrutalitet, antingen direkt, eller indirekt genom deras barn. 

– Vi har alltid varit en del av våldet. Det har aldrig slutat. Det handlar bara om att alla nu kan se att vi också drabbats av våldet trots att vi är mammor. Och jag förstår inte hur man kan behandla en mamma på det här sättet. Det är hela poängen. Vi försöker få jämlikhet, och få svarta mammors liv att räknas. 

SVT: Vad hoppas du att väggen av mammor ska leda till? 

– Att vi behandlas lika. Att vi förändrar våra lagar, att vi får bort människor som inte behandlar oss lika från maktpositioner och istället får in människor från vårt samhälle som vi älskar och som kommer älska oss. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.