Mohamed Abdullahi Mohamed, president i grannlandet Somalia skriver på sin Twittersida att han har uppskattat att arbeta med Abiy Ahmed för att stärka regionen och att han är en värdig vinnare. Och han får medhåll från flera andra.
Jens Stoltenberg, Norges före detta statsminister och nuvarande generalsekreterare för Nato, skriver att Abiy Ahmed visat att med tålamod, mod och övertygelse är fred möjligt. FN:s generalsekreterare António Guterres har släppt ett uttalande där han skriver att premiärminister Abiy Ahmeds vision har hjälpt Etiopien och Eritrea att nå ett historiskt närmande.
”Den här milstolpen har öppnat upp nya möjligheter för regionen att uppnå säkerhet och stabilitet, och premiärminister Ahmeds ledarskap har blivit en underbar föreblid för andra i och utanför Afrika att övervinna motstånd från det förflutna och sätta folket först”, skriver Guterres.
”En politisk jordbävning”
Journalisten Martin Schibbye satt tillsammans med kollegan Johan Persson fängslad i Etiopien 2011. Han säger till TT att bara för några år sedan var konflikten mellan Etiopien och grannlandet Eritrea en låsning som påverkade hela regionen.
– Fredsavtalet som Abiy Ahmed slöt mellan Eritrea och Etiopien var historiskt, det var en politisk jordbävning, säger han.
Inte bara positivt
Men det är inte alla reaktioner som varit helt positiva. Redan i sin motivering av årets fredspristagare skrev den norska Nobelkommittén att vissa utan tvekan kommer tycka att det är för tidigt att belöna framsteg i regionen. Konflikter pågår fortfarande i och runt Etiopien och i nuläget hålls inte demokratiska val.
Amnesty international skriver på sin Twittersida att ”priset borde driva och motivera honom [Abiy Ahmed] att ta itu med de oerhörda utmaningar för mänskliga rättigheter som hotar att upphäva de vinster som gjorts hittills.”