Brasliens nyblivne president Jair Bolsonaro gör att ”handhjärta” minuterna innan han inför parlamentet svärs in i sitt nya ämbete. Foto: Nelson Almeida/TT

President Bolsonaro har tillträtt i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats hjälte av sina anhängare och beskrivits som farlig av sina motståndare. På nyårsdagen svors den 63-årige högernationalisten Jair Bolsonaro in som Brasiliens president.

Den tidigare fallskärmsjägaren lovade vid en ceremoni i parlamentet i huvudstaden Brasilia att upprätthålla Brasiliens konstitution. I installationstalet förklarade Bolsonaro att han förväntar sig en ”sann nationell pakt mellan samhället och den verkställande, den lagstiftande och den juridiska makten” i landet. Den nye presidenten lovade också att återställa den bleka ekonomin utan någon ”ideologisk partiskhet”.

Han inleder sin fyra år långa mandatperiod med ett massivt säkerhetspådrag kring installationsfestligheterna.

Har hyllat militärdiktaturen

Jair Bolsonaro tillträder med skyhöga förtroendesiffror och med en förhoppning om att utföra det han lovade under sin valrörelse – att ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen och den omfattade brottsligheten i Sydamerikas största ekonomi.

Med bakgrund som militär och politiker gjorde Jair Bolsonaro sig känd som en frispråkig presidentkandidat som öppet hyllade militärdiktaturen i landet under sextio- och åttiotalet.

Han är ett hot mot demokratin, enligt den nyblivne presidentens motståndare. Något Bolsonaro själv slår ifrån sig.

– Vad vi behöver är en regering med auktoritet utan att det blir auktoritärt, sade han i en intervju i oktober.

Knivhöggs under kampanjen

Han har även aviserat ett dekret om att lätta på landets vapenlagar, med målet att ”goda” människor ska kunna skipa rättvisa på egen hand. Ett scenario kan enligt Bolsonaro vara om en lastbilschaufför som själv är beväpnad blir rånad. Då ska chauffören kunna döda rånaren och själv gå fri.

-Det skulle absolut minska våldet i Brasilien, sade Bolsonaro dagen efter att han valdes.

Våldet har även drabbat Jair Bolsonaro själv. I september i år knivhöggs han i samband med sin presidentkampanj och fick genomgå en akut bukoperation för att hans liv skulle räddas.

Händelsen gav honom smeknamnet ”hjälten” bland anhängare i Brasilien.

Bytt parti och inriktning

När det gäller andra frågor har Bolsonaro inte varit lika tydlig med var han står och han har med åren bytt inriktning och parti flera gånger. Exempelvis gick han från att ha haft en protektionistisk hållning till landets ekonomi till att utse frihandelsförespråkaren Paulo Guedes som sin blivande finansminister.

Både under valrörelsen och tidigare i sin karriär har Bolsonaro gjort en lång rad kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska uttalanden. Hans hårda retorik mot medier har gjort att han jämförts med USA:s president Donald Trump, som han beundrar.

När Jair Bolsonaro svors in på nyårsdagen närvarade flera utländska politiker och statsöverhuvuden, bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Bolsonaro har tidigare sagt att han ämnar lämna FN:s migrationspakt. Han sägs också överväga att lämna Parisavtalet om klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.