Amerikanska medier rapporterar om ett vänskapligt och diplomatiskt möte mellan stormakternas presidenter, Joe Biden och Xi Jinping. ”Jag är glad att se dig gamle vän,” sa Xi till Biden när de vinkade till varandra via sina datorskärmar.
– Kanske borde jag inleda mer formellt, även om jag och du aldrig varit formella med varandra, svarade Biden och lade till:
– Vi har alltid pratat med varandra ärligt och ingen av oss har lämnat undrandes över vad den andra tänker, rapporterar AP.
”Står inför utmaningar tillsammans”
Joe Biden lyfte de båda ledarnas ansvar för att se till att ländernas konkurrens inte övergår i konflikt, oavsett om det är avsiktligt eller oavsiktligt.
Något som även Kinas president Xi Jinping tog fasta på.
– Båda länderna bör bli bättre på att kommunicera och samarbeta, konstaterade Xi och fortsatte:
– En stabil och ömsesidig relation är nödvändigt för att hantera globala utmaningar så som klimatförändringar och covid-19. Människor lever i en global by och vi står inför utmaningar tillsammans, sade Xi Jinping.
Inga större överenskommelser väntas
Kinas tjänstemän hade farhågor innan mötet att Taiwan skulle vara den främsta frågan – då spänningarna ökat när kinesisk militär ökar närvaron vid Taiwan.
”Taiwan-frågan rör Kinas suveränitet och territoriella integritet, Det är den viktigaste och mest känsliga frågan i Kina och USA:s relation,” sade en talesperson för det kinesiska utrikesministeriet i ett uttalande innan mötet, rapporterar Reuters.
Samtal i fyra timmar
Mötet som började klockan 02 svensk tid avslutades strax innan klockan 06 på morgonen. Enligt Kinas statsmedia pratade presidenterna om ”strategiska och grundläggande frågor”.
Nattens möte var det tredje mellan presidenterna sedan Joe Biden tillträdde i januari.
– Vi vet ju att båda länderna har sagt att det viktigaste med det här mötet är att finna ett sätt att kommunicera med varandra så eventuella allvarliga konflikter kan avvärjas i framtiden, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.
SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten konstaterar att det för Kinas del även handlar om att befästa sin position inom världshandeln.
– För Kinas del handlar det naturligtvis om att ha handelsförbindelser med omvärlden. Men också att vara betraktad och respekterad, vilket var vad Xi Jinping framhöll flera gånger. Att man är en världsspelare som andra länder tar på allvar, säger hon.