Prinsessan Latifa Al Maktoum Foto: Stirling Haigh /Tina Jauhiainen

Prinsessan Latifa uppmanar den brittiska polisen att återuppta systerns kidnappningsfall

Uppdaterad
Publicerad

Enligt tidigare uppgifter lever prinsessan Latifa Al Maktoum, dottern till emiren av Dubai, ett liv i fångenskap och under hot. Brittisk polis har nu mottagit ett brev från prinsessan där hon ber om hjälp i fallet med sin syster som ska ha kidnappats på en gata i Cambridge för mer än 20 år sedan.

I en video berättar prinsessan Latifa själv om hur hon varit instängd i hemmet och blivit misshandlad efter att tidigare ha försökt fly. Genom hemliga videoklipp till vänner har hon berättat att hon hålls inlåst i en villa och att hon fruktar för sitt liv. 

Sedan de hemligt inspelade klippen offentliggjorts har FN krävt svar från Förenade Arabemiraten om prinsessans situation.

Nu kommer uppgifter om ett handskrivet brev som prinsessan Latifa skrivit 2019 när hon själv satt i fångenskap. I brevet ber Latifah den brittiska polisen och myndigheter att agera i fallet med hennes systern Shamsa, som tagits till fånga på order av deras far.

Har inte synts till på 21 år

Systern Shamsa som var 18 år vid försvinnandet, är nu 39 år och har inte synts till sedan dess, skriver BBC, som inte fått svar från Dubais regering.

I augusti 2000, cirka två månader efter att hon rymt från sin fars påkostade egendom fördes Shamsa med våld från Cambridge och tillbaka till Dubai.

En domstol fastslog under 2019 att premiärminister Mohammed bin Rashid al Maktoum fört bort båda döttrarna mot deras vilja.

”Snälla uppmärksamma hennes fall”

Brevet från Latifah levererades under onsdagen av prinsessans vänner.

”Allt jag ber er är att snälla uppmärksamma hennes fall eftersom det kan ge henne hennes frihet... er hjälp och uppmärksamhet kan frige henne.” 

Polisens arbete med fallet

Redan 2001 försökte polisen i England gå till botten med fallet efter att Shamsa själv tagit kontakt med en advokat. Men utredningen lades ner eftersom polisen inte fick besöka Dubai. Polisens granskning av utredningen visade att det fanns ”betydande känslighet” i ärendet.

Ytterligare en undersökning offentliggjordes 2020.

I ett uttalande till BBC News sa Cambridgeshire-polisen att breven ses som en del av utredningen. Vidare sade man att fallet är mycket allvarligt och komplext samt att det finns detaljer som inte går att gå in på.

Utrikesdepartementet som tidigare ifrågasatts för sitt ansvar säger till BBC att detta är en fråga mellan två parter och att man inte haft någon roll i vare sig utredningen eller resultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.