Foto: TT/Nordiska Afrikainstitutet

Expert: Kommer inte bli bättre för befolkningen

Uppdaterad
Publicerad

Maktövertagandet i Zimbabwe kommer inte leda till förbättringar för befolkningen i ett av världens mest korrupta länder, tror Henning Melber vid Nordiska Afrikainstitutet.

– Tyvärr tror jag inte att det här kommer hjälpa befolkningen. Det här handlar om en maktkamp inom partiet som har pågått under de senaste tio åren, säger han.

Henning Melber är forskare och Zimbabweexpert vid Nordiska Afrikainstitutet och arbetar just nu som gästprofessor vid Universitetet i Kapstaden.

Han menar att maktövertagandet i Zimbabwe är resultatet av en intern maktkamp inom landets styrande parti ZANU-PF som troligen inte kommer få stor påverkan på politiken i landet.

Protesterna mot Mugabe

– Tyvärr tror jag inte att det här kommer hjälpa befolkningen. Det här handlar om en maktkamp inom partiet som har pågått under de senaste tio åren, säger han till SVT Nyheter. 

Säkra det militära inflytandet

I början av november fick landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa sparken från sin post. Det tolkades av många som att Mnangagwas politiska rival, Robert Mugabes hustru Grace Mugabe, hade en rejäl chans att ta kontroll över makten.

– Det var något som militären inte kunde acceptera, säger Henning Melber.

Militären har haft ett stort inflytande på Zimbabwes politik under de senaste decennierna. Men Henning Melber tror inte att de har några direkta maktanspråk.

– De går inte in för att ta över makten utan för att säkerställa att någon som står nära militären tar makten. Det finns en rivalitet om vem som kontrollerar statens resurser, säger han.

Litar inte på Grace Mugabe

Melber menar att Mnangagwa ses som ett säkert kort av militären medan Grace Mugabe inte gör det.

– Hon är mycket yngre och har ingen stark koppling till den äldre revolutionsgenerationen. Hennes allierade är personer som militären inte känner eller litar på. Hon är dessutom inte särskilt populär bland befolkningen.

Melber tror inte att maktövertagandet kommer att möta särskilt stort motstånd inom landets gränser.

– Det verkar inte var några stora protester i landet. Folk verkar inta en vänta och se-attityd. Om målet är att få bort Grace Mugabe tror jag inte att befolkningen kommer att protestera nämnvärt.

”Alla är kriminella”

Militärens förklaring till att man grep den 93-årige presidenten, hans hustru Grace Mugabe och landets finansminister var att man ville rensa bort ”kriminella element” ur maktsfären.

Det är en förklaring som Henning Melber tycker är ironisk.

– Alla som arbetat i Zimbabwes regering är ett kriminellt element. Zimbabwe är ett land som har styrts med terror och korruption. Det gäller både Mnangagwa och paret Mugabe, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet