• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ulf Gedde professor i polymera material på KTH. Foto: Privat/TT

Professorn: ”Ännu mer plast kommer ut i våra hav”

Uppdaterad
Publicerad

De kommande 10 åren väntas produktionen av plastvaror öka med 40 procent. Det förvånar dock inte Ulf Gedde, professor i polymera material på KTH, som menar att den ekonomiska tillväxten i länder som Indien och Kina gör att en ökad efterfrågan på plast är ofrånkomlig – och likaså oljebolagens investeringar i det användbara materialet.

Sedan 2010 har över 180 miljarder dollar investerats i fabriker som producerar råmaterial som används i tillverkningen av plast. Energi- och oljeföretag, som till exempel Shell och Exxon, pekas ut som några av storinvesterarna. Följden förutspås vara en 40-procentig ökning av plastproduktionen de kommande 10 åren. 

– Konsekvensen kommer bli att ännu mer plast kommer ut i våra hav, säger Ulf Gedde, professor i polymera material på KTH.

Ny markad i Indien och Kina

Ulf Gedde menar att tillväxten i länder som Indien och Kina har en stark koppling till den ökade produktionen av plastvaror. Där kommer en stor andel människor upp i en högre levnadsstandard, vilket skapar en stor efterfrågan på plastvaror. 

– Det är nog rent kommersiellt tänkande, det finns en marknad helt enkelt. De vet att fler och fler människor kommer upp i levnadsnivå och då måste vi skapa mer plast, säger han.

Världssamfundet måste ta ansvar

Plast är i dag ett mycket användbart material när det kommer till förpackandet av mat och dryck. Det är betydligt billigare att producera och frakta än till exempel glas och metall.

– Dessutom håller maten längre. Problemet är vad man gör med plasten efteråt. I många av dessa länder vet man inte hur man hanterar plasten. Och då får vi det här eländet, säger Ulf Gedde.

– Jag tycker att det är dåligt att världssamfundet inte gör mer för att hjälpa dessa länder. Att få dem att inse att det finns ett värde i att ta hand om skräpet. Både att man kan utvinna energi från det och att man kan återvinna skräp.

”Grön plast” långsiktig lösning

I dag finns det plast som produceras på ett mer miljövänligt, eller ”grönt”, sätt. Trots det tror Ulf Gedde att endast en mindre andel av pengarna går till investeringar som är kopplade till plaster från förnybara råvaror.

– Att byta från det system vi har nu till ett annat klarar man inte av på kort tid. Vi är liksom fast i det. Men på lång sikt kan det såklart ändras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.