”Flera twittrare delar nu en bild på ett väldigt sjukt barn som påstås visa på omfattande svält i Gaza. Stämmer det?” skriver en tittare till Verifieringshjälpen.
Det var när Magnus Walan, senior policyrådgivare på den kristna ideella organisationen Diakonia, delade bilden på X som fejkanklagelserna började strömma in.
”Varför sprider du lögner och propaganda?” står det i en av de mest sedda kommentarerna.
Ogrundade påståendet: Muskelsjukdom
Istället påstås det att flickan lider av en muskelsjukdom.
Men den förklaringen får underkänt av Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet.
– Barnet är utan tvivel undernärt, säger han. Undernäringen gör att inte bara muskler krymper, dessutom tappar barnet allt underhudsfett som på bilden.
Han får medhåll av sin forskarkollega Anneli Eriksson som jobbat med undernäring i projekt med Läkare utan gränser.
– Ser ut som ett typfoto av ett barn med marasmus, alltså grav akut undernäring utan ödem.
”Minst sagt cyniskt”
Vissa kommentarer påpekar att det andra barnet i bilden ser normalviktigt ut. De drar slutsatsen att matbristen därför är överdriven.
Resonemanget är cyniskt, tycker Anneli Eriksson.
Hon förklarar att undernäring oftast har flera orsaker. Ett exempel är infektioner.
Matbrist leder till försämrat immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner som i sin tur minskar matlusten.
– Ofta blir det här en ond cirkel som, om den får fortsätta, leder till döden.
– Om alla barn ska vara akut undernärda innan en svältsituation utropas skulle vi befinna oss i en fruktansvärd situation med enormt hög dödlighet. Så resonemanget i kommentarerna är minst sagt cyniskt, säger Anneli Eriksson.
Svältvarning
Situationen i Gaza klassas inte som svält i nuläget, enligt mätverktyget IPC. För det krävs att 30 procent av barnen har akut undernäring.
Däremot varnar de för matbristen som riskerar att leda dit.
Trög byråkrati, brist på tillträde och plundringar är några av faktorerna som gör att hjälpsändningar inte når fram till alla i Gaza, har FN:s livsmedelsprogram tidigare uppgett för SVT.
SVT har varit i kontakt med flickans mamma som säger att dottern idag mår relativt väl. Familjen vill inte medverka i en ny filmad intervju.
Hur vet vi att bilden är ifrån Gaza och vem den visar? Se vår undersökning i klippet.
Så gjorde vi granskningen
- En omvänd bildsökning med Tineye som kan sortera resultaten kronologiskt visar att bilden först publicerades i juni 2024 av nyhetsbyrån Reuters.
- I nyhetsbyråns rörliga material från samma tillfälle talar både flickans mamma och sjukvårdspersonal på den ideella organisationen International Medical Corps om att hon drabbats av undernäring.
- Även Världshälsoorganisationen (WHO) har rapporterat om flickan och uppger att hon var undernärd.
- Proisraeliska sajten Honestreporting har tidigare anklagat Reuters fotojournalister på plats i Gaza för att ha samröre med Hamas.
- Bland annat ska en bild från redaktionen i Gaza visa hur scarfar med terrorstämplade Hamas- och Islamiska jihad-motiv varit upphängda 2013.
- SVT har undersökt bilden och hittat ytterligare en bild på en Reuterschefs Facebook-sida där scarfarna syns. De är inte i fokus i någon av bilderna och det är svårt att verifiera vad de visar – men färgerna och utseendet går i linje med Hamas och Islamiska Jihads bildspråk.
- Reuters skriver i ett svar till Honestreporting att de står fast vid sin bevakning av Gaza och sitt team på plats. De avfärdar också det de kallar ”förvrängda bevis” och ”insinuationerna om partiskhet” i Honestreportings artikel.