Socialstyrelsen rekommenderar att en kirurg ska göra minst 25 operationer av den här typen årligen för att räknas som tillräckligt erfaren. Men så ser det inte ut i verkligheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Vi såg att det var ett förvånansvärt stort antal av de här operationerna som utfördes av operatörer som bara gjorde mellan fem och tio av det här komplicerade ingreppet per år, säger Pär Stattin som är ordförande för det nationella prostatacancerregistret och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Ekot.
”Volym är relaterat till kvalitet”
Bara var tionde kirurg som opererade med öppen teknik och hälften av de som använde robotteknik nådde upp till Socialstyrelsens rekommendationer, enligt statistiken som Per Stattin har redovisat i Läkartidningen.
Operationerna har på senare år spridits ut på fler orter eftersom många landsting köpt in maskiner för robotkirurgi.
– Volym är relaterat till kvalitet. Gör du då ett fåtal ingrepp, och det blir det ju med nödvändighet om du sprider ut de här operationerna över alla sjukhus i landet. Så det är inte lyckligt med decentralisering av den här typen av kirurgi, säger Stattin till Ekot.