Protester av denna omfattning är ovanligt i Kina då all direkt kritik av regeringen och president Xi Jinping kan resultera i hårda straff. Men det har inte hindrat tusentals personer från att öppet kritisera landets ledare. I Shanghai hörs kritiska röster kräva att både presidenten och kommunistpartiet kliver åt sidan.
Det ska även ha riktas kritik mot polisen som anklagats för att ha varit våldsamma i samband med protesterna, skriver BBC.
”Nej till lockdown, ja till frihet”
I huvudstaden Peking samlades demonstranter natten till söndag vid Pekinguniversitetet och på morgonen vid Tsinghua-universitetet. Demonstranterna ska ha hållit upp tomma vita papperssidor – en symbol för censur. Samt ropat ”inga snabbtest, vi behöver mat” och ”nej till lockdown, ja till frihet”.
Kinesernas missnöje över coronarestriktionerna eskalerade efter att tio personer dog i en lägenhetsbrand i staden Urumqi. De boende ska ha hindrats att ta sig ut ur det brinnande huset och videor som cirkulerat på sociala medier visar hur brandmännen inte lyckas nå branden med sina slangar på grund av hinder som satts upp för att stoppa boenden att lämna huset.
Kinesiska myndigheter dementerar att restriktionerna skulle försvårat räddningsarbetet. Dali Yang, statsvetare på University of Chicago, menar att myndigheternas uttalanden spätt på allmänhetens ilska.
”Alltmer ifrågasättande”
– Under de första två åren av covid litade folk på att regeringen skulle fatta rätt beslut för att hålla dem säkra från viruset. Nu är folket alltmer ifrågasättande och inte lika villiga att följa order, säger Yang till Reuters.
Kina genomgår en av de värsta smittvågorna under hela pandemin, med omkring 30 000 nya smittade om dagen. Flera städer är helt eller delvis nedstängda. Protesterna har spridit sig i landet och tycks ha fått effekt. Under lördagen lovade lokala myndigheter att lätta på utegångsförbudet.