Valet i Moçambique hölls i början av oktober. Det sittande partiet Frelimo utropades återigen till segrare, efter att ha suttit vid makten i 49 år.
Oppositionen anklagar det sittande partiet för valfusk, och även EU:s valobservatörer menar att resultat manipulerats.
Nu har protesterna vuxit.
Många döda och skadade
Under torsdagen pågick de största protesterna hittills, med tusentals personer i huvudstaden Maputo. De barrikaderade gator med brinnande bildäck och kastade sten, och polisen avfyrade tårgas.
Tre personer dödades och många skadades, rapporterar Reuters med hänvisning till sjukvården. Flera av dem uppges ha skottskador.
Minst 20 personer har dött i protesterna och hundratals har skadats, uppger Amnesty.
– Personer kan inte ens demonstrera i sina egna hem utan att riskera att få tårgas avfyrat mot sig av polis, säger Khanyo Farise, vice regional chef för människorättsorganisationen i ett uttalande.
”Accepterar inte korruptionen”
Två kollegor till oppositionsledaren Venancio Mondlane sköts till döds i sin bil i mitten av oktober. Oppositionsledaren själv befinner sig på okänd ort, enligt AP.
Han är en nykomling i politiken, som blivit populär bland unga som är missnöjda med arbetslösheten och korruptionen.
– Frelimo, liksom andra gamla frihetsrörelser i Afrika, har förlorat sitt frikort att bete sig hur som helst. Den stora unga befolkningen i Mocambique är födda efter självständigheten och de accepterar inte den utbredda korruptionen längre, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.
Efter valet har även internet blockerats.
– Information sprids blixtsnabbt inom den uppkopplade generationen i afrikanska länder. Inte minst uppgifter om valfusk. Att stänga av internet har därför blivit en vana hos auktoritära styren när deras maktfundament skakar, säger Johan Ripås.
Svenskar på plats: ”Väldigt oroliga”
Svenskarna Linnéa Hjort och Michel Olofsson, som varit med i ”Bonde söker fru – Jorden runt” befinner sig i Mocambique och beskriver situationen som oviss.
– Vi känner oss väldigt oroliga. Vi har inget sätt att hålla oss uppdaterade eller kommunicera via internet, säger Linnéa Hjort.
Samtidigt kan det förhoppningsvis komma något gott ur protesterna, tror paret:
– Det är väldigt vackert att se hur folk enas, just för att man vill ha förändring. Det är inte vanligt att se här i Mocambique, säger Michel Olofsson.