Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter protesterar utanför Sveriges ambassad i Irak efter den senaste koranbränningen. Foto: TT

Protestledarens instruktioner: Bränn inte svenska flaggan

Uppdaterad
Publicerad

För andra dagen i rad genomfördes demonstrationer i Irak som en reaktion mot koranbränningar i Sverige. Men efter torsdagens stormning av ambassadområdet har uppmaningar om lugn spridits till demonstranterna.

”Det är inte tillåtet att bränna Konungariket Sveriges flagga”, står det i de instruktioner anhängare till shialedaren Muqtada al-Sadr fått inför fredagens demonstrationer. Där uppmanas demonstranterna också låta bli att storma ambassaden och samarbeta med säkerhetsstyrkorna.

– Vi kräver en ursäkt från den svenska regeringen och att koranbrännaren ställs inför rätta, säger demonstranten och journalisten Faik Abbas på telefon från Bagdad.

Eldade prideflaggor

Kommer ingen officiell ursäkt från Sverige är demonstranterna redo att vidta åtgärder, säger han. 

– Det finns mycket vi kan göra. Vi kan bojkotta svenska produkter, det kommer att påverka Sveriges ekonomi, säger Abbas.

Tusentals personer deltog i protesten utanför Sveriges ambassad i Bagdad under fredagseftermiddagen. Minst ett tiotal stora prideflaggor och ett antal svenska flaggor eldades i mitten av protesterna som i övrigt förflöt betydligt lugnare än under torsdagen.

Irakiska UD: Kräver utlämning av koranbrännaren

Det irakiska utrikesdepartementet vill se personen som genomförde koranbränningen utlämnad till Irak.

– Den irakiska regeringen kräver att den här personen utlämnas till Irak för att ställas inför rätta under irakisk lag, säger Ahmed al Sahaf, talesperson för det irakiska utrikesdepartementet till SVT.

Motsätter sig Sverige en utlämning kommer Irak att utvärdera den svenska positionen genom diplomatiska kanaler, säger al-Sahaf.

Mellanösternforskaren: Sverigebilden naggas i kanten

Bilden av Sverige försämras kontinuerligt och det är både allvarligt och olyckligt, menar Alexander Atarodi, tidigare mellanösternforskare vid totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Detta är större än relationen med Irak, protesterna råkade vara i Bagdad men det är mycket större än så.

Atarodi menar att de återkommande koranbränningarna triggar många människor.

– Nästan 450 miljoner människor i mellanöstern är troende muslimer och för dem är detta obegripligt, Sverigebilden naggas absolut i kanten, säger Atarodi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.