Putin: Ukraina balanserar på gränsen till inbördeskrig

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina balanserar på gränsen till inbördeskrig, det sa Vladimir Putin i ett telefonsamtal med Angela Merkel, enligt Kreml.

Ukraina balanserar på gränsen till inbördeskrig sedan regeringen i Kiev satt in militären mot separatister i östra delen av landet.

Det sade Rysslands president Vladimir Putin i ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, enligt Kreml.

Enligt det ryska uttalandet uttryckte Putin och Merkel samtidigt hopp om att mötet i Genève kan sända en tydlig signal om att åter placera läget i en fredlig inramning.

Också Israel

Putin talade under tisdagen även i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och lade återigen skulden för upptrappningen av krisen på regeringen i Kiev, som han anklagade för att bortse från de ryskspråkiga medborgarnas rättigheter och intressen. Användningen av våld mot ”en civil proteströrelse” i östra Ukraina är oacceptabel, var Putins budskap.

Kreml beskrev händelserna i östra Ukraina som ”grundlagsstridig användning av våld mot fredliga demonstranter”. Ryssland har mobiliserat 40 000 soldater längs med gränsen, och har förklarat sin skyldighet att ingripa om ryska liv hotas.

Armé mot separatister

Armén ska ha satts in mot separatister i Ukraina. Men landets nya regering pressas från två håll i konflikten i landets östra delar. Presidenten lovar ett avvägt svar mot upproret inför torsdagens samtal i Genève.

I ett försök att blidka den tidigare proteströrelsen kämpar Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov med att förklara varför landets armé ännu inte slagit ned upproret i de östra delarna.

Gick in i Kramatorsk

Under gårdagen kom uppgifter från försvarsdepartementet om att den ukrainska armén gått in i Kramatorsk. Vittnen och lokala journalister berättade att helikoptrar landsatt soldater i staden. President Turtjynov bekräftade att armén återtagit flygplatsen utanför Kramatorsk. Rysk tv rapporterade om fyra till elva dödade, enligt Interfax, men informationsläget var osäkert och det gick inte att fullt ut bekräfta om strider utbrutit mellan ukrainska soldater och separatister.

Nära krig

Turtjynov står med foten i en rävsax. På tisdagen sade han att processen måste ske ”gradvis, ansvarsfullt och på ett avvägt sätt”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hundratals ukrainska nationalister brände i måndags kväll bildäck utanför parlamentsbyggnaden och krävde inrikesministerns avgång.

Genèvesamtal

En general i den ukrainska säkerhetstjänsten SBU varnade separatisterna för att de kommer att ”förstöras” om de inte ger upp. Generalen hävdade också att separatisterna får stöd av hundratals soldater från den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Klart är att aktörerna i konflikten – regeringen i Kiev, separatisterna, USA, Ryssland och EU – väntar på de planerade fyrpartssamtalen i Genève på torsdag. USA och Ryssland har som vanligt helt olika uppfattningar om vad som händer. USA:s inställning är att Kievs militäroperation är nödvändig, medan Rysslands bild är att den är okonstitutionell.

Ban Ki-Moon: Ingen FN-trupp

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger i en intervju med en mexikansk tidning att det inte är ”rätt tillfälle” att skicka fredsbevarande trupper till Ukraina som regeringen i Kiev föreslagit.

Ryssland fortsätter att förneka inblandning i händelseutvecklingen. Samtidigt har ukrainsk tv sänt ett videoklipp med en uniformerad man i Horlivka som påstår sig vara en rysk överste.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.