Det tyska räddningsfartyget Sea-Eye 4 har räddat 800 migranter i medelhavet de senaste dagarna, 400 av dem räddades från en träbåt redan i torsdags. Fartyget styrde därefter mot Lampedusa, Italien men där tog det stopp.
”På bara 48 timmar räddade vårt team över 800 personer. Bland de överlevande finns barn, gravida kvinnor och skadade. För alla måste den exceptionella situationen upphöra omedelbart,” skrev de på Twitter på fredagen.
Manar EU-länder att skyndsamt agera
Men sent på lördagen fick fartyget positiva besked.
”Efter många svåra timmar av väntan fick vi äntligen goda nyheter från Rom,” skriver räddningsteamet och får nu lägga om kursen mot Trapani, Sicilien för att lägga till. Men samtidigt manar de EU-länderna att skyndsamt agera och samordna sjönödssituationer, ”oavsett hudfärg eller ursprung på de nödställda.”
Även det norska fartyget Ocean Viking, med över 300 migranter ombord, har sökt efter en hamn i Italien att lägga till vid, men inte fått tillstånd. På lördagen evakuerades dock sex personer av kustbevakningen. Två av de evakuerade led av svåra brännskador och bedömdes vara i ett allvarligt medicinskt tillstånd.
”308 överlevande vårdas nu ombord medan vi väntar på att få lägga till på en säker plats,” skriver räddningsteamet.
Kritiken: Malta ignorerar nödrop
Både Sea-Eye 4 och Ocean Viking hävdar i ett uttalande att Maltas räddningsstation som ska samordna sjönödssituationerna i Medelhavsområdet inte svarat på något av deras samtal för assistans.
”Det är skamligt hur Malta upprepade gånger drar sig undan sitt ansvar och ignorerar nödanrop,” säger Sea-Eyes ordföranden Gorden Isler i ett uttalande.
Italiens inrikesminister, Luciana Lamorgese, har upprepade gånger påpekat till övriga EU-länder att migranterna som tar sig från Nordafrika över Medelhavet är alla länders ansvar.
”De här människorna måste räddas men det är oerhört orättvist att det bara ska vara Italien som tar emot bara för att det är det land som är först i Europa”, säger hon skriver Infomigrants.
EU:s migrantpolitik
EU har skärpt sina asylregler och bevakningen av unionens yttre gränser sedan mer än en miljon flyktingar och migranter nådde Europa för sex år sedan.
EU har fortfarande inte undertecknat ett heltäckande ramverk för hur migranter som anländer till sydeuropeiska länder ska placeras eller tas om hand.
I stället ar det tecknats avtal länder som är utgångspunkt för flyktingar om tar sig till Europa, så som Turkiet, Tunisien och Libyen, för att hindra flyktingar och migranter från att nå EU.
Nästan 54 000 migranter har hittills anlänt till Italien i år, enligt det italienska inrikesministeriet. Den siffran är nästan dubbelt så hög som för samma period förra året.
Källa: Infomigrants