– Efter informationsinhämtning, analys och planläggning beslutade polisen att det ska göras en insats, ett sök, inne i rasområdet, sa Roger Pettersen, insatsledare vid polisen i Gjerdrum, vid klockan 13.45 på torsdagen.
Helikoptrar, en hundpatrull och tre räddningsarbetare deltog i det utmanande arbetet, som kretsade kring två bostäder.
Vid 16-tiden var sökinsatsen i den så kallade ”röda zonen” avslutad. Ingen person hittades bland husresterna.
”På gränsen till vad som är försvarbart”
Räddningsarbetet försvåras av att marken fortfarande är i rörelse och insatsledaren besked under torsdagsmorgonen var att det var ”helt uteslutet” att skicka ned folk i hålet.
Anledningen till att man trots allt valde att söka i rasområdet till fots var att de två byggnaderna som genomsöktes var belägna där det då bedömdes vara lägst risk att befinna sig.
– Insatsen är på gränsen till vad som är försvarbart, men det ligger inom vad som går att försvara, sa insatsledaren Roger Pettersen vid klockan 14.
Ytterligare en byggnad har kollapsat
Strax före klockan 15 drogs delar av ytterligare en byggnad, belägen precis intill kanten av rasområdet, ned bland massorna. Det rapporterar norska TV2.
Tidigare uppgavs 31 bostäder, sex garage och fem garageplatser ha dragits med i raset.
Vid 17.30-tiden meddelade polisen att ytterligare 46 personer evakuerats från området. Det innebär att över 1 000 personer nu tvingats lämna sina hem, eftersom fler hus förväntas rasa ihop.
”Synliga sprickor i terrängen”
Anledningen till att riskområdet utvidgats är att man måste undersöka marken mer noggrant. Norska direktoratet för vattenresurser och energi, NVE, har redan inspekterat platsen två gånger.
– Det finns synliga sprickor i terrängen i den zonen. Det är tre till fyra meters bredd på den största sprickan, säger Toril Hofshagen vid NVE.
Sökinsatsen i området fortsätter med helikoptrar, drönare, värmesensorer och hundpatruller.
– Vi letar fortfarande efter överlevande. Vi förstår att det inte ser bra ut, men det är fortfarande en räddningsaktion och inte ett sök efter omkomna. Våra experter vet att man kan överleva i många många dygn bara man har tillgång till luft, säger Harald Wisløff, vid Norsk Folkehjelp, till NRK.
Polisen vädjar till allmänheten att inte skjuta några nyårsraketer, för att räddningsaktionen ska kunna fortgå utan hinder.