Raktet lyfte från USA till ISS – med ryss ombord

Publicerad

Relationen med Ryssland må vara djupt infekterad men på onsdag skickade USA med en rysk astronaut till den internationella rymdstationen ISS, rapporterar Reuters.

Den ryska astronauten Anna Kikina, 38 år, var på plats ombord tillsammans med två amerikaner och en japan när SpaceX-farkosten sköts upp från Nasabasen Cape Canaveral i Florida.

Besättningen ser bortom krig och politik, menar de två amerikanska besättningsmedlemmarna, och vill vara ett föredöme för samarbete.

Det är första gången på 20 år som en rysk astronaut fått skjuts av USA, vilket enligt nyhetsbyrån Reuters är uppseendeväckande givet det spända läget mellan de två länderna sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Anna Kikina ingår i ett utbytesprogram där en amerikansk astronaut, Frank Rubio, åkte till ISS med en rysk raket, uppskjuten i Kazakstan för två veckor sedan.

Oviss deadline för samarbetet

ISS drivs av en multilateral koalition där Ryssland spelar en roll. På en gemensam presskonferens i måndags sa en talesperson för ryska Roscosmos att Moskva ”godkänt” att samarbetet fortsätter fram till 2024.

Talespersonen lade till att den ryska rymdmyndigheten hoppas att det politiska ledarskapet håller samarbetet vid liv fram tills att Ryssland byggt en egen rymdstation.   

Historisk besättning

Med på färden, som beräknas ta 29 timmar, finns den japanska rymdveteranen Koichi Wakata, 59 år. Han är robotexpert medan Josh Cassada, 49 år, tidigare pilot för amerikanska marinen, är specialiserad inom partikelfysik.

Teamet leds av amerikanska flygvapenveteranen Nicole Aunapu Mann, 45 år – det är första gången en amerikan som tillhör ett av landets ursprungsbefolkningar färdas ut i rymden, enligt The Guardian.

Hon är även en av USA:s tilltänkta bosättare när de siktar på att etablera en närvaro på månen i framtiden, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.