Rapport från ukrainska gränsen: ”Putin och Kreml sitter ohotat kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Putins besked om delvis allmän mobilisering väcker stor ilska världen över och möts med protester i Ryssland. SVT:s utrikesreporter Bert Sundström tror dock inte att Kreml påverkas nämnvärt av kritiken. 

– Putin och Kreml sitter ohotat kvar och kommer att kunna fortsätta sina planer om ett utökat krig i Ukraina, säger han. 

”Ryssland inför delvis allmän mobilisering.” Det meddelade president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal under onsdagsmorgonen. Beskedet innebär att runt 300 000 reservister kallas in till armén. 

I Ryssland har beskedet mötts av omfattande protester och över 1000 människor uppges nu ha gripits i samband med protesterna på ett 40-tal platser i landet.

SVT:s utrikesreporter Bert Sundström befinner sig i Belgrod i Ryssland, bara ett par mil från gränsen till Ukraina. Han tror inte att protesterna kommer att påverka vare sig Putin eller Kreml nämnvärt. 

– Vanligt folk ser det som en gäspning och tänker att ”det är klart att det här kommer fortsätta”. Men det har varit ganska stora demonstrationer med ryska mått mätt, säger han och fortsätter:

– Ingenting som kommer att få en politisk konsekvens här i Ryssland. 

Motstånd mot Kreml slås ner

Bristen på konsekvenser beror framförallt på att motstånd mot Kremls åsikter vanligtvis slås ner av polis och att människor sätts i fängelse. Enligt Sundström gör det att viljan att demonstrera inte blir särskilt stor. 

– Det är pyttesmå saker som stör Kreml. Det är därför man sätter in så mycket polisiär kraft man kan, säger han. 

Beslutet har även rönt stor uppmärksamhet i resten av världen och fördöms av ledare världen över. Danmarks försvarsminister Morten Bødskov kallade beskedet ”fullständigt oacceptabelt” och USA:s president Joe Biden uppmanar världens ledare att fortsätta stödja den ukrainska regeringen med vapen och ekonomiskt stöd. 

Oroande ”fejkomröstningar”

Enligt Sundström är det kanske mest alarmerande med utvecklingen de planerade så kallade “folkomröstningarna” som ska hållas i flera ockuperade eller delvis ockuperade regioner i Ukraina för att legitimera en anslutning till Ryssland.  

– Det får förmodligen stora konsekvenser för kriget som gör att det kommer att bli till ett krig mellan Ryssland och Nato, säger han. 

– Väldigt allvarligt kan det bli, avslutar han. 

Se SVT:s utrikesreporter redogöra för krigets senaste utveckling från ukrainska gränsen i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.