Rasismanklagelser riktas mot president Trump efter tweet

Uppdaterad
Publicerad

På Twitter går Donald Trump hårt åt fyra amerikanska kongressledamöter. Något som har väckt reaktioner, bland annat från Storbritanniens premiärminister Theresa May som kallar uttalandet oacceptabelt.

– Rasism har varit en politisk kraft i USA i hundra år, menar journalistikprofessorn Christian Christensen.

Den amerikanske presidenten anklagas för rasism efter flera tweets som riktar sig mot ledamöterna i representanthuset: Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Alanna Pressley och Ilhan Omar. Samtliga fyra är demokrater.

På Twitter, som presidenten ofta använder, skrev han under måndagen vid två på natten svensk tid att ”det är så intressant att se ”progressiva” demokratiska kvinnliga ledamöter, som ursprungligen kommer från länder vars regeringar är en total katastrof [...] Varför åker inte de tillbaka och hjälper fixa de totalt förstörda och kriminellt angripna länderna de kommer ifrån?”

Kritik från Demokraterna

Responsen från oppositionen kom strax därefter. Talmannen Nancy Pelosi svarar presidenten och skriver att ”när Donald Trump säger till fyra amerikanska kongressledamöter att de ska åka hem till sina länder, bekräftar det att hans plan att 'Make America Great Again' alltid har handlat om att göra Amerika vitt igen. Vår mångfald är vår styrka och vår enighet är vår kraft.”

En av dem som utmanar om att bli Demokraternas presidentkandidat, Bernie Sanders, kallade Trump rasist. Ilhan Omar menar att presidenten eldar på en vit nationalism och Alyanna Pressley skriver att ”så här ser rasism ut”. Alexandra Occasio Cortez menar att presidenten är arg för att han inte kan föreställa sig ett inkluderande Amerika.

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May kallar Donald Trumps kommentar för ”totalt oacceptabel”, skriver AFP.

”En förolämpning för invandrare”

Christian Christensen är professor i journalistik vid JMK, institutionen för mediestudier vid Stockholms Universitet.

– Dessa uttalanden är enormt skadliga för amerikansk demokrati. Det är en förolämpning för alla invandrare i USA. Tre av de fyra han twittrar om är dessutom födda i USA. Han representerar ett land som agerar diplomatiskt jorden runt. Hur ska USA exempelvis prata med andra länder om mänskliga rättigheter med trovärdighet i framtiden efter dessa uttalanden?

Hur ska man tolka tystnaden från Republikanerna?

– Det säger väldigt mycket om det Republikanska partiet att ett utländsk statsöverhuvud, denna gång Theresa May, uttalar sig före det egna partiet. Det tyder på att individer inom partiet, som inte håller med,  inte vågar uttala sig på grund av rädsla att förlora politiskt inflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.