-På den serbiska republikens vägnar förkunnar jag att Ratko Mladic har gripits. En utlämningsprocess pågår, sade Serbiens president Boris Tadic på en presskonferens på torsdagen.
Mladic greps i byn Lazarevo, nära staden Zrenjanin, cirka åtta mil norr om Belgrad. Mladic greps efter ett anonymt tips.
Mladic gömde sig på en gård som tillhörde hans kusin. Där hade han två laddade vapen, men han gjorde inget motstånd vid gripandet och talade lugnt med polisen.
Hade falska id-handlingar
Det säger Rasim Ljajic, den minister i serbiska regeringen som har ansvar för jakten på efterlysta krigsförbrytare.
Enligt honom såg Mladic blek ut när han greps, som om han hållit sig inomhus under en lång tid.
Han var inte förklädd, men hade falska identitetshandlingar under namnet Milorad Komadic.
De bybor som Reuters har pratat med säger sig inte ha vetat om att Mladic gömde sig där.
”Var snabbt över”
-Det var snabbt över. Många gånger har vi skämtat om att han måste finnas här, eftersom hans släkting bor i byn, säger bybon Djordje.
Utanför byn har någon satt upp en skylt med texten ”Ratko vår hjälte”. Arga bybor attackerade också ett lokalt tv-team.
Tv-bilder på Mladic
De första bilderna från den Belgradbaserade krigsbrottsdomstolen visar en gråhårig Mladic iförd grön keps och bylsig jacka.
På avstånd förefaller Mladic inte ha förändrat sitt utseende särskilt mycket. Han rör sig sakta och ser ut som en gammal man.
Enligt en poliskälla har Mladic problem med hälsan. En hand är delvis förlamad, han har högt blodtryck och njurproblem.
Efterlyst för krigsbrott
Mladic är efterlyst för en rad krigsbrott under kriget i Bosnien 1992-1995. Han anklagas för att ha lett de bosnienserbiska elitstyrkor som 1992 mördade 8.000 muslimer i staden Srebrenica. Mladic fick sedan öknamnet ”slaktaren från Srebrenica”
Serbien var pressat att gripa Mladic om landet ska få inträde i EU.
Blev politiskt möjligt
Till slut blev det politiskt möjligt att gripa Ratko Mladic.
Det säger Bo Pellnäs, pensionerad överste som på 90-talet ledde en FN-styrka vid gränsen mellan Serbien och Bosnien.
-Man kan väl tänka sig att många av hans beskyddare inom armén är pensionerade vid det här läget. Och världen har förändrats, det har blivit politiskt möjligt att ta honom. Det var det knappast för tio år sedan, säger Pellnäs.
Ett helvete att förhandla
Pellnäs är likväl inte förvånad att det dröjde så länge.
-Nej, man måste skilja på Karadzic och Mladic. Karadzic hade inget folkligt stöd, kan man väl säga, medan Mladic var en hjälte i många serbers nationalistiska ögon.
Pellnäs är sannolikt den svensk som träffat Mladic mest – ett tiotal gånger mellan 1992 och 1994.
-Det var ett helvete att förhandla med honom om det var några stycken i rummet, för då spelade han teater och var den här tuffe, hårde Ratko Mladic. Men var man på tu man hand så gick det ju lite bättre, berättar Pellnäs.
Alltmer otrevlig
Med åren blev Mladic alltmer otrevlig, tycker Pellnäs.
-Han tappade distans till sig själv och det som skedde. Det är ju ohyggligt enfaldigt att visa upp sig på tv-bilder med flyktingar i bussar och spela Allan där och säga: Ni vet vem jag är. Och därmed fick man bildbevis på att han var på plats i Srebrenica.
EU: Ett viktigt steg
”Detta är ett viktigt framsteg för Serbien och för internationell rättvisa”, säger EU:s utrikeschef Catherine Ashton i ett uttalande.
”Vi förväntar oss att Ratko Mladic förflyttas till krigsbrottsdomstolen för forna Jugoslavien utan dröjsmål. Fullt samarbete med domstolen förblir avgörande för Serbiens väg mot EU-medlemskap”.
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
TT
Fakta om Ratko Mladic
• Radko Mladic åtalades först i juli 1995 av ICTY, FN:s domstol som utreder brott under krigen i forna Jugoslavien. Fler delar tillkom senare.
• Åtalspunkterna är folkmord, medverkan i folkmord, förföljelse, utrotning, mord, deportation, inhumana handlingar, terror mot civila, grym behandling, angrepp på civila och gisslantagande.
• Bakom punkterna döljer sig en lång rad anklagelser om övergrepp som bred etnisk rensning, tvångsförflyttningar, tortyr, sexuella övergrepp, tvångsarbete, militära angrepp mot civila med bland annat artillerield.
• Mladic, föddes i Bosnien 1942.
• Han ledde den jugoslaviska arméns bombardemang av den kroatiska staden Dubrovnik 1991 och placerades sedan i Sarajevo.
• Han förde befälet vid belägringen när armén besköt civilbefolkningen i den bosniska huvudstaden – ett av de brott som åklagaren i Haag åtalat Mladic för.
TT