Foto: SVT

Råtturin sprider sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Urin från råttor, som smittat vatten i det översvämningsdrabbade norra Filippinerna, har orsakat en sjukdomsvåg som tagit minst sex liv i området.

Sjukhusen i och omkring staden Olongapo uppges vara fulla av människor som insjuknat i den bakteriella infektionen leptospiros. Minst 132 fall har konstaterats i norra Filippinerna, som förra månaden drabbades av svåra översvämningar.

– Sjukhusen är överfulla. Vi har skickat dit mer personal, sjukhussängar och medicin, säger hälsodepartementets epidemiolog Jessie Fantone.

Kan orsaka njursvikt

Vattenmassorna i Olongapoområdet har runnit undan, men det är först nu som sjukdomen börjar märkas eftersom leptospiros har en inkubationstid på upp till 30 dagar. Bakterien sprids via urin från smittade djur, hos människor kan åkomman utvecklas till Weils sjukdom som i sin tur kan orsaka blodförgiftning och njursvikt.

Smittats via sår eller rispor

Enligt epidemiolog Jessie Fantone har en av de avlidna fått i sig smittat vatten när han simmade i översvämningarna, de andra ska ha smittats via sår eller rispor på huden. Han spår att de 90 personer som nu ligger på sjukhus kommer att överleva, men lokala myndigheter tror att fler fall kommer att uppdagas.

2009 dog 89 människor i leptospiros i och omkring Manilla, efter att den tropiska stormen Ketsana översvämmat huvudstaden.

Fakta

Fakta: Leptospiros

  •  Leptospiros är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Den kallas även Weils sjukdom och fältfeber. Leptospiros förekom i Sverige under 1900-talets första hälft men är nu mycket ovanlig här.
  • Vilda smågnagare är vanliga som värddjur men bakterien kan även finnas hos hundar, nötboskap och svin.
  •  Sjukdomsbilden hos människor varierar. Det vanligaste är en helt symtomlös infektion eller influensaliknande symtom, som ofta passerar utan att orsaken fastställs. Vid Weils sjukdom skapar bakterierna en blodförgiftning (sepsis). Den sjuke får hög feber, frossa, huvud- och muskelvärk. Efter fyra till fem dygn ses lever- och njurpåverkan och i bland uppträder blödningar. Dödligheten är mellan fem och tio procent.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.