Råvaruanalytiker: Avtal om spannmål dagar bort

Publicerad

Ett avtal om spannmålsexport mellan Ryssland, Ukraina och FN är av allt att döma snart i hamn.

Men det är ont om tid.

– I Ukraina börjar man tröska nu, men silorna är fulla med gammal skörd, säger Tamer Umdu, råvaruanalytiker på Lantmännen.

Problemet med världens tillgång till spannmål har uppmärksammats brett sedan kriget i Ukraina bröt ut. Både Ukraina och Ryssland är stora nettoexportörer av vete, majs och solrosolja – råvaror som nu inte kommer ut ur länderna på grund av kriget och sanktioner.

Bristen på spannmål riskerar att orsaka massvält i redan utsatta länder. 

– Allt fler fattiga människor världen runt svälter ihjäl, sa chefen för FN:s livsmedelsprogram David Beasley i juni i år.

”Aldrig varit så nära”

För att minska risken för svält försöker FN, med hjälp av Turkiet, få till ett avtal mellan Ryssland och Ukraina som ska säkerställa exporten av spannmål över Svarta havet. Ett avtal som är nära förestående, enligt Tamer Umdu, som har kontakt med representanter för ukrainska lantbrukarföreningar.

– De har aldrig varit såhär nära att skriva under ett avtal som nu, säger han.

Han varnar för att det ukrainska jordbruket riskerar att hamna rejält på efterkälken om inte exporten kommer igång snart och man kan skörda ungefär som planerat nu.

– Öppnas inte exporten upp så riskerar alla incitament att odla spannmål i Ukraina försvinna. Då kan vi prata om en tillbakagång 30 år i tiden, säger Tamer Umdu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.