Masoud Pezeshkian, en av sex kandidater som vill efterträda den nyss förolyckade presidenten Ebrahim Raisi, uppges leda knappt i den tidiga rösträkningen i det iranska presidentvalets första omgång. Foto: Morteza Fakhri Nezhad/AP/TT

Iranska valet går mot ny omgång – rösterna otillräckliga

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen ledde Masoud Pezeshkian, betecknad som reformist, det iranska valet med en knapp fördel.

Men någon timma senare meddelar inrikesdepartementet att en runoff-omgång ska hållas den 5 juli.

Efter en knapp ledning står det klart att det iranska presidentvalet går mot en andra omgång. Ingen av toppkandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna. Den andra omgången går av stapeln den 5 juli, enligt reuters.

I första omgången ledde Masoud Pezeshkian, betecknad som reformist. Han är strax före Saeed Jalili, beskriven som hårdför, rapporterar AP.

Valet har av utomstående bedömare omtalats som ett spel för gallerierna, där sex kandidater som är trogna den islamiska regimen ställer upp.

Irankännaren Arvin Khoshnood i Sverige har spått ett rekordlågt valdeltagande.

– Det är inte längre någon som tror att man kan påverka något genom att rösta, har han sagt inför valet.

– Alla är i sak och ideologi eniga med varandra. Att man kallar någon för reformist och andra för mer hårdföra är bara ett spel för gallerierna, enligt Arvin Khoshnood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.