• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Estlands premiärminister Taavi Rõivas. Foto: TT

Regering väntas sitta kvar i Estland

Uppdaterad
Publicerad

Estlands styrande mittenvänsterkoalition saknar egen majoritet efter valet. Men landets unge premiärminister Taavi Rõivas väntas ändå få presidentens uppdrag att försöka bilda även nästa regering.

– Men koalitionsförhandlingarna kan bli komplicerade, säger den politiska kommentatorn Ahto Lobjakas.

Han noterar att Rõivas koalition försvagats och måste bredda regeringsunderlaget.

Lobjakas konstaterar även att den parlamentariska situationen är mer komplicerad eftersom antalet partier ökat från fyra till sex. Nykomlingarna är två småpartier: ett marknadsliberalt parti och ett konservativt med invandringsmotstånd som huvudfråga.

35-årige Rõivas Natovänliga Reformparti är fortfarande störst med 27,7 procent, knappt en procentenhet sämre än i förra valet. Centerpartiet, som förespråkar tätare band med Moskva och tilltalar främst den ryskspråkiga minoriteten, gick upp något mer och fick 24,8 procent.

– Reformpartiet är vinnare av valet 2015, säger Rõivas till tv-kanalen ETV när nästan alla röster är färdigräknade.

Kriget i Ukraina och det allt mer auktoritära och patriotiska styret i grannlandet Ryssland har dominerat valrörelsen. Ryska militärövningar vid gränsen endast ett par dagar inför valet skapade oro bland väljarna i vad som 1944-1991 var en del av Sovjetunionen. Efter frigörelsen och självständigheten från Sovjet har landet blivit medlem i såväl Nato som EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.