Foto: TT

Ungern stramar åt asylsystemet

Publicerad

Allt fler migranter söker sig till Europa via västra Balkan och vidare in i Ungern. Samtidigt vill regeringen i Ungern stoppa flyktingströmmen med ett 17 mil långt gränsstängsel och strama åt asylsystemet.

De nya asyllagarna innebär att myndigheter kan neka asylsökandes ansökan, om de lämnar sitt boende för mer än 48 timmar utan tillstånd och därmed förlänga tiden de hålls i förvar.

Enligt FN-organet UNHCR innebär de nya lagarna att det blir omöjligt för personer som befinner sig på flykt att få möjligheten att ta del av internationella rättigheter i Ungern.

Samtidigt vill regeringen inte vara med när EU ska dela på ansvaret för den akuta flyktingsituationen.

I enlighet med Ungerns nya flyktingpolitik förbereder regeringen Fidesz ett fyra meter högt stängsel som kommer att löpa längs hela den över 17 mil långa gränsen till Serbien.

Att bygga gränsstängsel i Europa är inget nytt. Det finns flera, i Spanien, Grekland och Bulgarien. Enligt uppgifter från utrikesministeriet kommer gränsstängslet i Ungern att byggas i riktning mot Rumänien. Kritiker menar att stängslet är ett verktyg för regeringen att dra en dimridå över ekonomiska problem i landet såsom korruption och brister i rättsväsendet.

”Vi måste kontrollera och försvara vår gräns”

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto anser att det är regeringens plikt att försvara landet från trycket från flyktingströmmarna.

– Flyktingsituationen i Ungern är exceptionell. Hur kan vi ta emot fler? Det är omöjligt. Ungern är den yttre gränsen mot Schengen-området och har en gränslinje mot Serbien som de flesta passerar. Det är enkelt, vi måste kontrollera och försvara vår gräns.

Oppositionspolitikern Timea Szabo, som representerar det liberala partiet Ny dialog, anser att Ungerns regering har varit medvetna om problemen med flyktingsituationen i över ett år och inte hanterat den. Timea menar att ett gränsstängsel inte kommer att lösa situationen.

– Det kommer inte hindra flyktingströmmen. Kolla på Grekland och Turkiet, vi har sett hur personer klipper sönder stängsel. Att lägga 200 miljoner euro av skattebetalarnas pengar på att bygga ett är bara ett sanslöst slöseri med pengar, när 40 procent av den ungerska befolkningen lever i fattigdom.

Antalet migranter som tar sig in i EU via Ungern ökar rejält, men frågan är hur stort problem det egentligen är för landet. Enligt utrikesminister Peter Szijjarto väljer de allra flesta flyktingar att söka sig vidare till andra europeiska länder nästan direkt.

– De flesta migranter kommer hit och fortsätter sedan vidare till Tyskland och Sverige. Inom några månader kommer de att skickas tillbaka enligt Dublinförordningen. Men de kommer inte till EU via Ungern utan via Grekland eller Bulgarien, dessa länder registrerar inte migranterna. Vi står inför dubbel press, från norr och syd. Snart kommer länderna i västra Europa att börja skicka tillbaka migranterna till oss.

”Vill undvika att systemet utnyttjas”

Det hårda trycket på Ungern är inte unikt, men landet attackeras från EU, menar Peter Szijjarto som vill se gemensamma lösningar för att handskas med flyktingsituationen.

– Om EU inte kan hitta en gemensam lösning får vi fortsätta försvara oss på egen hand.

Men har ni kapacitet att handskas med detta? Hur då?

– Vi är på ruinens brant, flyktinglägren är överfulla, enligt EU får vi inte hålla de i förvar, men de kan ju åka vart de vill.

Nu vill regeringen Fidesz lägga fram lagförslag som syftar till att stramar åt asylsystemet ytterligare genom att göra så kallade irreguljära gränsförfaranden kriminella. Vilket innebär att om de som inte kommer att passera vid särskilda övergångar och saknar dokument kommer att anses som illegala migranter, något som alltså numera kommer att anses vara ett brott.

– Vi förbereder ett tillägg till nuvarande lagförslag som innebär att om någon söker asyl en tredje gång efter att nekats två gånger. Vi vill undvika att personer utnyttjar vårt system, säger Peter Szijjarto.

”Underminerar mänskliga rättigheter”

Enligt oppositionspolitikern Timea Szabo har regeringen Fidesz underminerat mänskliga rättigheter i Ungern, något som hon menar blev uppenbart i våras när regeringen drog igång en kampanj mot migranter, som bland annat satte likhetstecken mellan migranter med terrorister. Timea Szabo menar att regeringen och premiärminister Viktor Orbán använder flyktingsituationen som ett verktyg för att vilseleda den ungerska befolkningen och för att bibehålla sin makt, något som sker i takt med att Viktor Orbáns populäritet är på nedgång.

– Jag hoppas att EU kommer att bestraffa den ungerska regeeringen om de inte vill samarbeta med andra länder och hjälpa flyktingar. Ungern borde skämmas, säger Timea Szabo.

I år kommer Ungern få mer än 50 miljoner euro för att handskas med flyktingsituationen.

– Jag säger inte att EU ska ta hela kostnaden för allt. Det viktiga är att hitta en lösning och att erkänna att Balkan-rutten sätter ännu större press på EU än rutten via Medelhavet.

Enligt EU:s gränsförvaltningsmyndighet Frontex var juni månad den första månaden i år då fler migranter kom in västra Balkan än via Medelhavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.