I februari uppmanade FN Sverige att ta hem svenska medborgare som befinner sig i al Hol och Roj i nordöstra Syrien. Enligt FN har Sverige inte uppfyllt sina skyldigheter enligt internationell lag för mänskliga rättigheter.
Utrikesdepartementet (UD) svarar i ett brev att frågan är av högsta prioritet hos regeringen, som gör sitt yttersta för att hitta en lösning på situationen, men motsätter sig att man skulle bryta mot lagen.
Vill ta hem barnen
Utifrån omständigheterna anser sig Sverige inte vara skyldig att ta hem medborgarna som befinner sig i de syriska lägren.
”När det kommer till de barn som har kopplingar till Sverige är målet att de ska hämtas hem till Sverige” skriver UD:s rättschef Carl Magnus Nesser i brevet.
Man är inte lika villig att hämta hem kvinnorna, då det är möjligt att de har gjort sig skyldiga till allvarliga brott – bland annat genom samröre med IS.
Den generella hållningen från Autonoma administrationen av norra och östra Syrien (AANES) uppges vara att inte skilja barnen från sina mödrar vilket gjort det svårt att hämta hem dem. Detta skulle gå att komma runt om mödrarna ger sitt samtycke, menar regeringen.
Inga skyldigheter enligt lag
Då medborgarna inte befinner sig på svensk mark gäller inte statens rätt att agera, och enligt regeringen anses situationen i fånglägren inte vara av det slag som kan undantas från jurisdiktionen och falla inom exterritorialrätten.
I brevet skriver UD att det därför vore ”orimligt för svenska staten att vidta åtgärder i en situation där man inte utövar kontrollen”.
Rädda Barnen kritiska
Rädda Barnens observatör i frågan, Jon Bergeå, är mycket kritisk till det svenska svaret.
– Sverige gör en annan bedömning än FN och på att hamna på fel sida i frågan. Jag är inte förvånad men djupt oroad, säger han till TT.
Att skilja barnen från mödrarna är inte ett alternativ, då det rent rättsligt är omöjligt, enligt Bergå, som påpekar att ett sådant beslut måste gå att överklaga.
– Det är ovärdigt att inte ta ansvar för barnen. Vi har ett gott anseende när det gäller frågor om barns rättigheter och vi brukar lyssna på FN. Vårt anseende kan ta skada, befarar Bergeå.
SVT har sökt utrikesminister Ann Linde som avböjt intervju med SVT.
Missa inte ”Hem till Sverige”, avsnitt 10 av 15 av Utrikesbyrån, om al Hol-lägret i Syrien.
Svenska medborgare i syriska fångläger
I början av 2021 skickade FN ett brev till 57 länder som har medborgare i lägren al-Hol och Roj.
Enligt uppgift finns där omkring 64 000 människor, till största delen kvinnor och barn.
De lever under svåra förhållanden i lägren, som det kurdiska självstyret i området ansvarar för.
Utrikesdepartementet har uppskattat antalet kvinnor och barn med svenskkoppling till strax under 30 kvinnor och 20-talet barn. Dessutom finns cirka 15 män där.
Källa: TT