Arbetare på en palmplantage. Foto: Joakim Odelberg

Regnskog skövlas trots miljömärkning av palmolja

Uppdaterad
Publicerad

Numera är i stort sett all palmolja i mataffären miljöcertifierad. Men den märkningen håller inte måttet, utan ger ett dåligt skydd för regnskog och lokalbefolkning. Det säger nu flera organisationer till SVT, som besökt organisationerna och plantagerna på plats i Sydostasien.

På Sumatra i Indonesien försvinner regnskogen i rask takt när oljepalmsplantagerna breder ut sig. Samma sak händer i även i grannlandet Malaysia. Oljepalmsplantagerna har trefaldigats i Sydostasien de senaste tio åren. Orangutanger, elefanter och tigrar knuffas mot utrotningens rand och klimatutsläppen blir enorma när marken eldas och dikas ut. Avverkningarna har också slagit hårt mot lokalbefolkningensom sällan har stor nytta av de låglönejobb som företagen erbjuder.

– När företagen kom hit försvann våra möjligheter att försörja oss helt och hållet. Förr levde vi av skogen, säger byledaren Gajian i provinsen Riau som är ett område där skövlingen varit värst.

SVT på plats

Filmaren och programledaren för Mitt i naturen Joakim Odelberg besökte nyligen plantager och byar i Riau på Sumatra. Han kunde inte se några djur eller någon kvarvarande regnskog, och han blev förskräckt av det han såg.

– Jag visste ju att läget var krisartat, men att det var så utbrett, det slog mig som en käftsmäll. Jag trodde ändå att det skulle finnas spillror kvar av världen äldsta regnskog, men det fanns ingenting, bara en grön öken. Det var tungt att se och kändes i hjärtat, säger han.

Måste märkas ut

Palmolja har många nackdelar men även flera stora fördelar. Oljepalmens frukter ger sex till tio gånger mer olja än till exempel raps, och kräver mindre mängder konstgödsel och bekämpningsmedel. Palmolja ger stora inkomster till fattiga länder. Oljan är billig och har bra egenskaper för mat eftersom den har bra konsistens och hållbarhet.

Palmolja finns därför i mängder av produkter. Förutom i biodrivmedel, finns den i glass och godis, kakor, smink och tvål  till exempel. Sedan 2014 måste det enligt EU-regler stå på förpackningen.

Märkningen döms ut

I svenska matbutiker är i stort sett all palmolja certifierad enligt RSPO. När skövlingen uppmärksammades infördes en frivillig märkning 2004 av palmolja. Kriterierna ska stoppa avskogning, barnarbete och sociala konflikter, men certifieringen har fått hård internationell kritik. Den tillåter ändå viss avskogning och användning av giftet parakvat som är förbjudet i EU. Reglerna anses vara för svaga och kontrollen för dålig.

Indonesiska organisationer som SVT har träffat anser att man inte kan lita på märkningen och att den inte står för hållbar olja.

– Vi har avslöjat att företagen fortfarande köper råvara från olagliga plantager, säger Woro Supartina på organisationen Jikalahari, som arbetar för att bevara skogen.

– I mina ögon är det bara ett papper och inga konkreta åtgärder. Det handlar fortfarande om monokulturer och om skogskövling och mycket annat, säger Riko Kurniawan, chef på den lokala miljöorganisationen Walhi Riau/Jordens vänner.

Det är också bilden Joakim Odelberg har fått efter över en veckas resa på Sumatra.

– Man vittnar om barnarbete, slavliknande arbetsförhållanden och brott mot mänskliga rättigheter. Man använder massvis av kemikalier på palmodlingarna. Många av de fabriker som gör detta är RSPO-certifierade, så det intryck jag har fått är att man inte kan lita på certifieringen, säger Joakim Odelberg.

Handeln står ändå bakom

Märkningen har redan tidigare fått hård kritik, men ändå har den svenska livsmedelsbranschen och handeln ett mål att all palmolja ska vara certifierad. Det handlar om att åtminstone köpa så kallade certifikat som betalar för motsvarande mängd certifierad olja, eller att faktiskt köpa spårbar olja från en viss godkänd odling.

Det gäller till exempel i alla Axfoods varor på bland annan Willys och Hemköp. Den svenska handeln och livsmedelsföretagen försvarar ändå certifieringen trots bristerna. Man menar att den är bättre än inget alls och att det är bättre att försöka påverka.

– Man kan inte lita på en märkning hundraprocentigt. Men att använda certifierad palmolja är ett stort steg framåt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som bara använder certifierad olja sedan 2009.

– Sedan är det ju vi i den rikare delen av världen som faktiskt kan ställa krav på produktionen. Släpper vi den och inte ställer några krav kommer ju världens fattiga aldrig ställa hållbara krav på palmoljan, säger Åsa Domeij.

SVT: Men för man inte kunderna bakom ljuset om man tror att den är okej, men att det egentligen förekommer många brott mot regelverket?

– Det tycker jag inte. När vi pratar med kunder är vi väldigt realistiska och säger att det här är ett steg på vägen och att vi vill komma längre. Dessutom erbjuder vi många produkter helt utan palmolja så om man som kund inte litar på den certifierade palmoljan så kan man ofta välja något annat.

Kunderna ratar palmoljan

Nu minskar användningarn av palmolja i Sverige för att kunderna inte vill ha den. Axfood har minskat från 2000 ton till 3 ton i varor under eget märke sedan 2009, men den finns ändå kvar i många andra varor.

Vissa företag ställer också egna, högre krav på palmoljan. Aarhuskarlshamn som importerar palmolja till den svenska matindustrin har sedan 2014 krav att oljan inte ska komma från skövlad regnskog bland annat. Palmoljan ersätts av andra oljor som raps, solros, kokos eller shea. Men det kan vara svårt att veta om alternativen är bättre. Det saknas miljömärkning av kokos- och sheaolja.

– Det är ju viktigt att den produktionen också går till på ett bra sätt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

I Norge har kunderna valt bort palmolja. Sedan Regnskogsfonden 2012 genomförde en kampanj om de skadliga effekterna av palmolja i Sydostasien har många tillverkade valt bort palmolja helt. Användningen i livsmedel har minskat med två tredjedelar enligt Maria Rydlund, palmoljeexpert på Svenska Naturskyddsföreningen.

Jätteproducent höjde ribban

När Wilmar, som är en av världens största producenter av palmolja, deklarerade 2013 att certifieringen är otillräcklig och att företaget till 2015 skulle ha en högre ribba för produktionen.

Det handlar om ingen avskogning, ingen utdikning och inga sociala konflikter. Företaget har inte nått ända fram, men initiativet skakade om branschen och har fått många andra företag att höja kraven. Det gäller till exempel Unilever och norska Orkla som äger Göteborgskex. Deras kakor kommer att vara palmoljefria efter 2016.

Andra försöker ställa högre krav genom att bara använda helt spårbar olja från kända plantager. Men trots de positiva signalerna fortsätter avskogningen.

Delar miljöorganisationerna

Det är ganska få miljöorganisationer som städjer RSPO-certifieringen och bristerna har gjort att ett par av dem nyligen har lämnat arbetet. De svenska miljöorganisationerna har olika ställningstaganden kring certifieringen. Världsnaturfonden WWF som var en av initiativtagarna stödjer märkningen, medan Greenpeace har varit starkt kritiskt. Naturskyddsföreningen vill inte se bojkott men anser också att det inte går att lita på certifieringen.

– Det finns en lätthet hos livsmedelsföretagen att luta sig mot certifieringen, men det är för svagt. RSPO är väldigt viktigt, med adresserar inte alla frågor. Fortfarande inom ramen för RSPO möjligt att avskoga till exempel, säger Maria Rydlund.

Kan öka i drivmedel

Det största användningsområdet i EU för palmolja är biodrivmedel (HVO biodiesel) och det kan komma att öka. EU:s nya hållbarhetsdirektiv föreslås godkänna certifierad palmolja i drivmedel. Det anser Naturskyddsföreningen är fel väg att gå.

– Vi säger väldigt tydligt nej till att öppna upp för användning i biodrivmedel som pekar på att Norge nyligen skärpt reglerna kring palmolja i drivmedel, säger Maria Rydlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.