• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenskarnas skuld hos inkassobolag har aldrig varit så stor som nu. Foto: JESSICA GOW / TT

Skulden till inkasso rekordhög – har dubblerats på några år

Publicerad

Svenskarnas skuld hos inkassobolag har aldrig varit så stor. 94 miljarder kronor innebär rekord. Och skulden kommer att fortsätta växa, spår inkassobolagen själva.

Elräkningar och restaurangnotor, klädinköp och vårdavgifter. Den skuld som inte betalas hamnar med stor sannolikhet hos ett inkassoföretag.

Bara under det senaste året har svenskarnas skuld hos inkassobolagen vuxit med nio miljarder kronor och ligger nu på 94 miljarder kronor. Det är en fördubbling sedan 2008 då inkassobranschen började föra statistik.

Allt fler pensionärer drabbas

Ordförande för Svensk Inkasso, Fredrik Engström, kopplar ihop de ökande skulderna med den likaså ökande e-handeln.

– Det är oroande att skuldsumman fortsätter att öka, säger han. En del människor har förstås dragit på sig för många krediter men vi vet också att de vanligaste orsakerna till att människor hamnar i skuldsättning är arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa.

De flesta inkassobolag tror att skuldproblemen kommer att fortsätta öka. Inte ett enda inkassoföretag tror att de kommer att få mindre att göra. Bland ärendena med obetalda räkningar framträder också en ny grupp, enligt Fredrik Engström.

– På senare år har vi sett att pensionering är något som försämrar ekonomin och gör att man hamnar i skuldsättning.

Statistiken kommer ur Svensk inkassos årsrapport 2021 samt från en undersökning organisationen genomfört bland sina medlemsföretag under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.