Ivan Tjuviljajev, ryska krigsfångar i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sociala medier publiceras bilder som visar tillfångatagna ryska soldater. Många av dem är unga. Foto: Telegram

Rekordmånga ryska soldater tillfångatagna i Kursk

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan andra världskriget har en annan nation avancerat över Rysslands gränser. Och inte sedan dess har så många ryska soldater tillfångatagits. Enligt uppgifter från Ukraina och en rysk antikrigsrörelse kan det röra sig om 2 000 ryssar.

– Det är oftast pojkar som kallats in i armén för bokstavligen två månader sedan, säger Ivan Tjuviljajev, representant från antikrigsrörelsen Idite lesom.

Trots att Rysslands president Vladimir Putin i början av den fullskaliga invasionen lovat att inte skicka värnpliktiga till kriget – var det just det som den ukrainska armén möttes av när offensiven mot Kurskregionen började för en dryg vecka sedan.

Efter det har by efter by intagits av Ukraina och i takt med det har Ryssland fortsatt att skicka värnpliktiga, vars uppdrag är att försvara den ryska gränsregionen.

Kriget i Ukraina

– Det är 18-åriga barn som skickas dit för att dö. De är helt oförberedda, säger Ivan Tjuviljajev.

Och varje dag kontaktas Ivans organisation av anhöriga till värnpliktiga som vill ha hjälp med att få hem sina söner och män från Kursk. Det få känner till är att den ryska lagen förbjuder att skicka någon till krig som gjort lumpen i mindre än fyra månader eller saknar militär utbildning.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet