Utflyttningen är nu så stor att de gamla rekorden från slutet på 1800-talet har slagits, då cirka 50.000 svenskar årligen emigrerade – de flesta till USA. 2015 var det 56.000 svenskar som flyttade ut.
Många utlandsfödda återvänder
SVT har kartlagt utflyttningen och det visar sig att rekordsiffrorna beror mycket på utlandsfödda invandrade som flyttar hem. Där är Finland och Grekland vanligast. Många flyttar också till grannländerna eller Storbritannien och USA.
Till Norge har utvandringen minskat rejält de senaste åren, men liksom till övriga utflyttarländer är det många pensionärer som flyttar. Ofta återigen personer med rötter i dessa länder.
Värmen lockar
Och för infödda svenskar är det ofta värmen som lockar. Och allt fler väljer att inte bara ha en bostad utomlands, utan att ta steget fullt ut och flytta.
Spanien är ett land där många svenskar har bostäder, men långt ifrån alla skriver sig i landet. Men även de som flyttar ”på riktigt” har nu växt och det blev historiskt rekord förra året. Siffrorna för 2016 är inte sammanställda ännu. Till Thailand har utflyttningen mer än tredubblats sedan år 2000.
Malta populärt
Frankrike har tappat något, bland utflyttare totalt, men allt fler svenska pensionärer är skrivna där.
Uppstickarna är Malta, med nytt rekord 2015 och Portugal där utflyttningen femdubblats sen 2009.
– Ja, det är stor skillnad nu mot för fem-tio år sedan, säger Inger Söderlund Fastighetsmäklare och VD för Portugalmäklarna, ett av flera företag som specialiserat sig på att hjälpa svenskar flytta utomlands.
Vill slippa vintern
Hon är med och ordnar guidade visningsresor där svenskar åker runt och får se olika delar av landet och kan titta på hus och lägenheter. SVT följde med på en resa:
– Jag vill drömma, kanske göra något annat, säger Eva Skogh från Kungälv.
– Jag vill slippa vintern, Säger Tommy Pudas från Luleå.
Det har blivit enklare att flytta och man kan få hjälp med juridiska och praktiska frågor.
Och till många platser är det billigare och enklare att resa, vilket är viktigt för många, som vill hälsa på hemma i Sverige, och som vill ha besök av anhöriga.
”Nya perspektiv”
Många av de vi träffar som har flyttat eller planerar att flytta ut känner inte längre att man måste hem till Sverige om man blir sjuk.
– Det är nog inte säkert att man får bättre vård hemma i Sverige säger Hans-Göran Patring, som också bor i Cascais.
– Det är en sak jag tycker är bra med att bo utomlands. Man får nya perspektiv och lär sig att det sätt vi gör i Sverige kanske inte alltid är rätt, säger han.
Får pension utomlands
Pensionsmyndigheten betalade 2016 ut pension till 151.900 svenskar som bor utomlands, ett historiskt rekord.
Då handlar det om personer som flyttat nyligen eller för länge sedan. Finland toppar även den statistiken, det handlar om 55.000 personer. Sedan följer Tyskland, Norge och Danmark.
Men den brantaste ökningen av utbetalningar gäller även här länder i solen: Malta, Thailand och Portugal.
I morgon fortsätter SVT:s granskning av svenska utflyttare med nyheter och reportage i Uppdrag Granskning SVT 1 20:00. Då handlar det också om skatter och ekonomi.