Dale Ross har blivit ett känt ansikte i hela USA efter beslutet att omförhandla elavtalen för sin stad – och inte längre satsa på olja. Foto: Iman Tahbaz/TT

Republikanen som gjort slut med oljan: ”Jag håller inte med Trump”

Uppdaterad
Publicerad

En republikan, så konservativ och röd man kan bli. Så beskriver borgmästare Dale Ross sin politik. Men när det kommer till energi är han allt annat än röd. Georgetown, Texas, har blivit en av de första städerna i USA som får sin el från 100 procent förnybara bränslen.

LISTA: Så tycker USA:s president om förnybar energi, kol och olja

Dale Ross är republikan. Han är borgmästare i en konservativ delstat och han röstade på Donald Trump. Men han har också blivit ett ansikte utåt för den gröna energin i USA. En ganska oväntad kombination, enligt honom själv.

– När du tänker på förnybar energi så ser du kanske framför dig en progressiv, kanske liberal, person. Inte en konservativ borgmästare långt ut till höger på den politiska skalan. Men det är så vi fattar beslut här, det finns en väg som är både ekonomisk och snäll mot miljon – och vi vill ha bägge, säger han med ett stort leende.

– Texas är en väldigt republikansk, röd, delstat. Men vet du vad? Allt handlar om att vara grön.

Georgetown, Texas, är en av de första städerna i USA som får all sin el från förnybara bränslen. Foto: Iman Tahbaz

”Pengarna var det som drev”

För inte så länge sen var den tidigare demokratiske vice presidenten, och numera miljökämpen, Al Gore här på besök i Georgetown för att spela in en intervju om stadens gröna drag. Dale Ross har intervjuats av medier från hela världen. 

Men beslutet att lämna fossila bränslen bakom sig hade inte primärt med miljön att göra.

– I oktober 2014 skulle vårt energikontrakt löpa ut. Vi förhandlade med företag som erbjöd fossila bränsen, naturgas – men också vind och solkraft. Vi var ute efter ett kontrakt på 25 till 30 år för att ge våra medborgare trygghet att inte priset skulle gå upp.

Det lägsta priset, och längsta kontraktet, hittade han hos vind och solkraften.

– Pengarna var det som drev oss. Om siffrorna inte går ihop är det inte säkert att man väljer grön energi. Men siffrorna funkar verkligen, och de borde göra det på andra platser också.

Övertygad republikan

Han sticker ut. Republikanska kollegor från Tea-party rörelsen har sagt att han börjar likna en Demokrat. Många av Dale Ross konservativa kollegor har öppet uttalat sig om tvivel kring att klimatförändringarna har att göra med utsläpp av fossila bränslen. Presidenten han röstade på vill att landet ska satsa på kol, olja och gas – han har även kallat klimatförändringarna för ett kinesiskt påhitt.

Dale Ross har blivit en känt ansikte i hela USA efter beslutet att omförhandla elavtalen för sin stad. Foto: Iman Tahbaz

Dale Ross är däremot övertygad om att vägen han valt är rätt.

– Jag håller inte alls med president Trump om varken hans syn på klimatförändringar eller förnybar energi. Jag tror att klimatförändringarna är på riktigt, de är här och jag tror att människan har en stor del i det – så det är upp till oss att lösa problemet.

– Om du fattar beslut baserade på fakta så tror jag att du i slutändan kommer att fatta bra beslut, och det är vad vi gjort här.

Får energi från vinden

Så var kommer den gröna energin från? Frågar du människorna som bor här är chansen stor att de inte vet det. Vindkraften, den för närvarande största källan, kommer från en stor vindpark i Amarillo, norra Texas. Delstaten som länge förknippats med en rik tillgång på olja har i dag klivit fram och blivit ledande producenter av vindkraft, och sol finns det också gott om.

Tack vare ett blåsigt år kunde Georgetown redan förra året skryta med att drivas på 100 procent förnybara bränslen. I år kommer man att hamna precis under det målet, men nästa år står en ny solpark redo att fylla på när vinden inte räcker till. 

Foto: Iman Tahbaz

Men det är inte alla i staden som helt är ombord på borgmästarens gröna tåg.

– Jag visste inte att vi var 100 procent förnybar energi, men jag tror på det för det här är en fantastisk plats att bo på – och det är grymt att vi har en ledare som tar ledningen i det här, säger en kvinna.

– Jag såg det på Facebook, annars hade jag inte haft en aning, säger en annan.

Vann stort i förra valet

Dale Ross pratar stolt och länge om sin vackra stad, Georgetown. Gatorna kantas av gamla välbevarade byggnader och torget i stadens hjärta har blivit utsett till delstatens vackraste. Vackrast i världen, om du frågar borgmästaren. Här bor ungefär 65.000 personer, men borgmästaren tycker att det känns mer som en småstad. Här hälsar folk på gatan och ställer upp för varandra. 

Och Dale Ross är populär, vid förra valet fick han 72 procent av rösterna från de som bor här. Att gå emot strömmen för deras skull var en ”no brainer”, enligt Dale Ross.

– Är det inte enbart en bra sak, att vi sparar våra invånares pengar? Jag tycker att det är min plikt som borgmästare. Och samtidigt gör vi något bra för miljön. Alla vinner på det här.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.