Reutersreportern Wa Lone tas iväg av polis efter att han dömts till sju års fängelse tillsammans med reportern Kyaw Soe Oo av domstolen i Rangoon. Foto: AFP/TT

Reutersreportrar döms till sju års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Reutersreportrarna Wa Lone, 32, och Kyaw Soe Oo, 28, döms till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemligheter i Myanmar. Det meddelar en domare i Ragoon, rapporterar flera nyhetsbyråer.

– Jag har inte gjort något fel. Jag tror på rättvisa, demokrati och frihet, säger Wa Lone till Reuters efter domen.

Journalisterna greps den 12 december när de arbetade med ett undersökande reportage om mordet på tio män och pojkar ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Rakhine-regionen i Myanmar (före detta Burma).

Männen och pojkarna dödades i samband med ett militärt ingripande som, enligt FN, ledde till att 700 000 rohingyer tvingades på flykt till Bangladesh.

Får sju års fängelse

De anklagades i och med detta för att ha brutit mot Myanmars lagar om hantering av hemligstämplade dokument, en burmesisk lag från kolonialtiden, vilket kan ge upp till 14 års fängelse. På måndagen meddelades att de båda döms till sju års fängelse av domstolen i Rangoon.

– I dag är en sorglig dag för Myanmar, för Wa Lone och Kyaw Soe Oo, och för pressen i hela världen, säger Reuters chefredaktör Stephen J Adler, i en artikel från nyhetsbyrån.

Båda nekar till brott

Reutersreportrarna har hela tiden hävdat att de är oskyldiga och menar att det handlar om en komplott mot dem. Enligt Wa Lone och Kyaw Soe Oo fick de dokumenten av två poliser under en middag som de bjudits in till och när de lämnade restaurangen greps dem. Ett polisvittne har efter detta berättat att han fick en order att ”sätta dit” båda journalisterna.

Fallet har väckt stor uppståndelse och människorättsorganisationer har krävt journalisterna frikända. Wa Lone och Kyaw Soe Oo har redan suttit i fängelse i nästan nio månader och vittnesmålen som de lämnat har avslagits av domaren.

– I dag blev två oskyldiga män dömda till åratal bakom galler. Wa Lone och Kyaw Soe Oo straffas för att de vågat ställa obekväma frågor om militära insatser i delstaten och båda männen måste släppas fria omedelbart, säger Amnesty Internationals krishanteringsledare Tirana Hassan i ett uttalande.

– Vi kommer inte att vänta medan Wa Lone och Kyaw Soe Oo drabbas av denna orättvisa. Vi kommer att utvärdera hur vi ska gå vidare under de kommande dagarna, säger Reuters chefredaktör Stephen J Adler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.