Fallet handlar om instruktionen att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig.
En drygt 750 sidor lång rapport från en stor granskningskommission har slagit fast att instruktionen saknade stöd i lagen och att den bröt mot andra principer samt även Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
”En del av den politiska historien”
Ansvaret har fallit på den dåvarande migrationsministern Inger Støjberg (då Venstre) och i början av februari i år reste folketinget riksrättsåtal mot henne. Påföljden vid en fällande dom kan bli böter eller fängelse.
– Det är en speciell dag i dag. Det är alltid lite speciellt att vara en bricka i en del av den politiska historien i Danmark, säger Inger Støjberg, som numera är politisk vilde i folketinget, när hon mötte journalister utanför Eigtveds Pakhus där riksrätten kommer att husera.
Støjbergs advokater poängterar att det inte är en granskningskommission som kommer leverera någon dom. Nu är det ett brottmål och då måste rätten vara helt säker på sin slutsats vid en fällande dom.
– I målets alla dokument har vi inte stött på något bevis för att Inger Støjberg skulle ha gett en order till någon om att göra något som var olagligt, säger Nicolai Mallet, som är en av två försvarsadvokater.
Till skillnad mot kommissionens rapport finns det nu även en möjlighet för försvaret att ställa frågor till vittnen, poängterar Nicolai Mallet.
– I kommissionen var det en väldigt ensidig affär. Å andra sidan tror jag inte att man ska förvänta sig att det dyker upp några kaniner ur någons hatt, säger Mallet till nyhetsbyrån Ritzau.
Ska ha blivit varnad
Instruktionen gick ut i ett pressmeddelande från hennes departement. Rapporten visar att Støjberg ska ha blivit varnad för att den var lagvidrig, men granskningen har inte kunnat slå fast att hon gav någon direkt instruktion till tjänstemän på departementet om att de skulle bryta mot lagen.
Totalt blev 22 eller 23 par åtskilda och i de flesta fall hade parterna ungefär samma ålder, men det fanns enstaka fall där det var en större åldersskillnad.
Riksrätten mot Inger Støjberg
Totalt är 38 förhandlingsdagar inplanerade i riksrätten mot den tidigare migrationsministern Inger Støjberg.
Støjberg väntas förhöras under åtminstone två dagar med start den 13 september.
Det är sjätte gången i historien som en dansk minister ställs inför riksrätt, men det är blott den andra gången det sker på över 110 år.
Den tidigare justitieministern Erik Ninn-Hansen (De Konservative) ställdes inför rätta 1993, men det dröjde hela två år innan han dömdes till fyra månaders villkorligt fängelse för att olagligt ha stoppat familjeåterföreningarna av tamilska flyktingar från Sri Lanka.
I fallet med Inger Støjberg väntas riksrätten komma med sin dom innan jul.