Robotfordonet Perseverance i den ogästvänliga miljön på Mars. Foto: EPA/Nasa/JPL-Caltech

Robotfordon bildar syre på Mars

Uppdaterad
Publicerad

Nasa har lyckats att omvandla koldioxiod till syre på Mars. Den amerikanska rymdstyrelsen hoppas i framtiden kunna använda syret för att skjuta upp raketer från ytan, eller för astronauter att andas.

Det sexhjulade fordonet Perseverance på Mars fortsätter att skriva historia. Nu har fordonet, en så kallad rover, omvandlat koldioxid i Mars atmosfär till syre. Det är första gången det utförts på en annan planet, uppger Nasa.

”Det här är kritiskt första steg för att konvertera koldioxid till syre på Mars”, säger Jim Reuter vid den amerikanska rymdstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tio gram i timmen

Syre finns naturligt även i Mars atmosfär, men bara omkring 0,13 procent, jämfört med Jordens 21 procent. Koldioxid finns det däremot gott om på den röda planeten, där atmosfären består av 96 procent av gasen.

Den bilbatteristora gyllene boxen som användes kallas för Moxie (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). Den väger 17 kilo på Jorden, och kan producera tio gram syrgasmolekyler i timmen, genom att med hjälp av elektricitet dela koldioxidmolekyler, som består av en kolatom och två syreatomer.

Nasa jämför tekniken med att maskinen skapar syre på samma sätt som ett träd.

Används i raketer

Tio gram i timmen låter inte så imponerande, och gör heller någon större nytta. Men tanken är att experimentet ska bevisa att det går att skapa syre i stora mängder på planeten, vilket kan användas vid kommande Marsexpeditioner. För att kunna användas i framtida expeditioner bedömer Nasa att boxen behöver vara hundra gånger så stor.

”Syre är inte bara något vi andas. Raketers drivmedel är beroende av syre, och framtida utforskare kommer att vara beroende av att kunna producera det på Mars för att kunna klara resan hem”, säger Reuter.

Det är inte första gången som Nasas Marsuppdrag skriver historia, sedan det landade i Jezerokratern i februari, efter ett halvårs färd och åratal av förberedelser. För några dagar sedan gjorde minihelikoptern Ingenuity en flygtur, och en mängd bilder, filmer och till och med ljudupptagningar har skickats från rovern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.