Kaing Guek Eav under rättegången 2010. Arkivbild. Foto: Heng Sinith/AP/TT

Röda Khmerernas tortyrchef död i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Kaing Guek Eav, som var chef för Röda Khmerernas ökända tortyrfängelse och som har 15 000 liv på sitt samvete, har avlidit.

Kaing Guek Eav – också känd som kamrat Duch – har avlidit i fängelse. 77-årige Duch var chef för Röda Khmerernas ökända tortyrfängelse S-21, också kallat Tuol Sleng, och avtjänade en livstidsdom för brott mot mänskligheten och krigsbrott.

Han var den första befälhavaren inom Röda Khmererna att dömas 2010. Han har själv hävdat att han bara lydde order.

Endast ett fåtal av de 15 000 intagna på Tuol Sleng överlevde under åren 1975–1979. Till fängelset fördes de kambodjaner som anklagades för att vara fiender till den maoistiska revolutionen och erkännanden framtvingades under svår tortyr, innan fångarna fördes till avrättning och begravning i ett närliggande område kallat ”Dödens fält”.

Förde anteckningar – användes som bevis

Den före detta matematikläraren Duch förde pedantiska anteckningar och lät fotografera samtliga fångar, vilket fungerade som bevis under rättegången mot honom. Av fängelsearkiven framgår att han var hänsynslös: ”Döda allihop” har han skrivit i marginalen till en lista med namn på barn.

När Röda Khmererna störtades såg Duch till att överlevande fångar dödades innan han flydde in i djungeln och höll sig gömd under nästan två decennier. Han avslöjades 1999 av den irländske fotografen Nic Dunlop. Dunlop kände igen den forne fängelsechefen från ett foto, och i en intervju erkände Duch vem han var. Några veckor senare hamnade han bakom lås och bom.

Fängelset Tuol Sleng är i dag ett museum över Röda Khmerernas folkmord i Kambodja under 1970-talet, då två miljoner människor dog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.