Förödelsen efter explosionerna i Libanon är enorm. 300 000 personer står utan hem och de materiella kostnaderna beräknas nå upp till 44 miljarder kronor. Minst 170 personer har bekräftats döda och 2 000 personer har skadats. Fortfarande saknas människor efter explosionen som förstört Beiruts hamn och stora delar av staden.
Landet befinner sig i en djup kris och med en ekonomi som näst intill har kollapsat. Explosionen i Beiruts hamn orsakades av en stor mängd ammoniumnitrat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.
Sjukvården mest akut
Libanons regering har avgått till följd av explosionen men även protester som präglat landet sedan drygt ett år tillbaka. Flera utmaningar väntar nu för Libanon. Enligt Röda Korset i Libanon är det mest akuta läget i landet just nu sjukvården.
– Det mest akuta är sjukvården i landet men också att se till att människor har tak över huvudet så att de kan återvända till sina hem och känna sig säkra, säger Georges Kettaneh till SVT.
Ökning av corona
Samtidigt sprider sig nu coronaviruset i landet och sjukvården har drabbats hårt. I den kraftiga explosionen förstördes bland annat fyra sjukhus i Beirut. Enligt Röda Korset väntas man se fler människor i fattigdom framöver.
– Vi kommer definitivt se mer människor falla ner i fattigdom efter det här, men framför allt på grund av de ekonomiska problemen som har förvärrats och nu kommer även fler covid-19 fall i landet. Vi är mitt uppe i en katastrof och nu måste vi försöka återhämta oss och det kommer inte att bli enkelt, säger Georges Kettaneh.
Han beskriver situationen som en tragedi för hela Libanon.
– Det här är inget litet problem, det är en tragedi, en katastrof. Det är mer än en jordbävning, plötsligt hittar du en massa döda människor och mer än 6 000 skadade, mer än 180 döda kroppar. 300 000 står inför stora problem nu och saknar tak över huvudet, det är svårt, hur ska jag uttrycka mig, säger Georges Kettaneh.